dražen rastović

Voditelj Službe kriminaliteta droga: Situacija je zabrinjavajuća, nikad nismo bili suočeni s takvom ponudom droga u Hrvatskoj

29.03.2023 u 21:03

Bionic
Reading

Iako je nakon desetogodišnjeg uzlaznog trenda, analiza otpadnih voda na prisutnost droga u Zagrebu za prošlu godinu utvrdila pad pokazatelja o konzumaciji kokaina situacija s drogom u hrvatskoj definitivno nije dobra

U Hrvatskoj i ostalim Europskim zemljama konzumacija svih vrsta droga u posljednjih desetak godina - raste, navodi HRT.

O toj temi u Dnevniku je govorio Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga u Ravnateljstvu policije. Rekao da je da je situacija vrlo zabrinjavajuća.

'Nikad nismo bili suočeni s tako velikom proizvodnjom i ponudom droga. U širem okviru, u Europi i svijetu, nikad nismo bili suočeni s tolikim djelovanjem zločinačkih organizacija organiziranog kriminaliteta. Droge je sve više na ilegalnom narko tržištu. Ovaj poremećaj u Republici Hrvatskoj možemo tumačiti iz nekoliko uglova. Ja kao policijski službenik RH mogu reći da je na pad konzumacije droga u RH utjecalo djelovanje Hrvatske policije', istaknuo je.

'Kad govorimo o istraživanju otpadnih voda na području Zagreba, unatrag nekoliko godina na širem području Zagreba i u Zagrebu proveden je niz velikih kriminalističkih istraživanja u suradnji s USKOK-om. Uhićene su veće grupe zločinačkih organizacija tzv. balkanskog narko kartela koje su se bavile proizvodnjom i krijumčarenjem kemijskih droga, kokaina, marihuane itd. Strane policije kažu da je preko 50, 60 posto udjela u snabdijevanju ilegalnog narko tržišta s kokainom u organizaciji balkanskih ćelija balkanskog narko kartela', naglasio je.

'Prošle godine, u okolici Zagreba, imali smo zapljenu najvećeg laboratorija za proizvodnju kemijskih droga u povijesti RH. U obiteljskoj kući na tri kata uhićeno je 10-tak osoba. Pronađena je velika količina tehničke opreme za proizvodnju amfetamina i drugih vrsta droga. Pronađeno je i 14 tona kemikalija za proizvodnju tih droga. U druga dva slučaja u posljednjih godinu dana zaplijenjeno je 400 kg, a prošle godine 100 kg u stanu u Zagrebu', rekao je.

'Postoje svjetske tendencije organiziranog kriminala da se kanabis legalizira. U jednom smjeru dekriminalizacija, iza toga korištenje za medicinske potrebe, a iza toga legalizacija. Sve države koje su provele legalizaciju nisu se usrećile s takvom odlukom. Možemo kontaktirati i Kanadu i Urugvaj, Maltu i SAD. Kroz svojih 25 godina rada u policiji mogu reći da se nisu usrećile. S druge strane isto tako moram reći da produkti kanabisa koriste i olakšavaju tegobe kod određenih bolesti, ali govorim - on je namijenjen za bolesne ljude, ali ne za zdrave ljude, djecu i mlade', rekao je.