CRVENO UPOZORENJE

Senzor bilježi tisuće munja: Fronta brzo protutnjala kroz Istru, napreduje prema unutrašnjosti i Dalmaciji

17.11.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Kako se može vidjeti na satelitskim snimkama i radaru oborina, od talijanske obale prema istočnoj strani Jadrana premjestio se frontalni poremećaj praćen kišom i grmljavinskim pljuskovima. Nakon vrlo vjetrovitog jutra, sredinom dana intenzivna grmljavinska fronta s jugozapada brzo se premjestila preko Istre i trenutno napreduje prema unutrašnjosti zemlje i Dalmaciji.

Velike količine kiše mjestimice su uzrokovale bujice, naročito na području Vižinade, no čini se da šteta nije bilo. Kišu je pratila i velika grmljavinska aktivnost, samo na istarskom području za vrijeme prolaska fronte zabilježeno je više od 2000 udara munja, izvještava IstraMet.

POPLAVLJENI KOLNICI

Prekinut i usporen promet

HAK u 15.57 sati javlja da je zbog izlijevanja vode na kolnik prekinut promet:

  • DC50 Špilnik-Čovići kod Otočca;
  • ŽC3229 Topusko-Glina;
  • ŽC5153 Gornji Kosinj-Kosinjski Bakovac i
  • LC59049 Podastrana-Donje Pazarište.

Kiša usporava promet u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru i Lici, a kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Promet se odvija usporeno na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, na dionici Kikovica-Bosiljevo zbog jakih pljuskova kiše i velike količine vode na kolniku. Vidljivost je smanjena zbog magle mjestimično na dionici čvor Ravna Gora - čvor Bosiljevo 2.

Najjači udari juga zabilježeni su na Barbanštini. Postaja u Draguzetima izmjerila je 90 km/h, u Puli i Krku su udari dostizali 83 km/h, u Umagu 79 km, te u Poreču 61 km/h. Zabilježena je i izražena plima. More je prelijevalo rivu u Rovinju, Poreču, te mjestimice u Novigradu i Umagu, no prema trenutnim informacijama na svu sreću nije bilo većih šteta.

Olujno jugo koje na udare puše preko 92km/h, koliko je izmjereno na AMP Punta Planka, uvod je u novo jače pogoršanje vremena koje nastupa u drugom dijelu dana. U narednim satima s mora se očekuje jače naoblačenje uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove koji kao i jučer mogu biti i obilniji. Jako jugo postupno će slabiti i okretati na oštro i lebić, te kasno navečer dodatno oslabiti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak, javlja Šibenik Meteo.

Istodobno, vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu su u porastu i na snazi je pripremno stanje obrane od poplave, izvještava Karlovački.hr.

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vodička riva je poplavljena, kao i ona u šibenskom Docu, a crveno upozorenje Meteoalarma za danas je opet na snazi za cijeli Jadran. HRT je objavio kako se u gorju i na sjevernom Jadranu očekuje obilna kišu te olujno i orkansko jugo. Valovi će ponegdje biti veći i od 5 metara, prenosi portal Šibenik IN.

  • +15
Jako jugo poplavilo je vodičku rivu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Podsjetimo, Meteoalarm je za cijelu obalu, izuzev podvelebitskog kanala, izdao crveno upozorenje, najavljujući vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo u okretanju na jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra bit će do 130 km/h.

>>> I u nedjelju crvena upozorenja i obilne oborine: Evo gdje će vam i kada zatrebati kišobran

Crveno upozorenje znači da je vrijeme vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetuje se javnost da izbjegava putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

  • +11
Jako jugo u Dalmaciji Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic