hzmo objavio

Vlasništvo nad domovima za starije osobe na Krku i u Rijeci prebačeno na županiju, Komadina potez smatra logičnim

19.01.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Potpisom ugovora, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u srijedu je prepustio vlasništvo nad nekretninama domova za starije osobe Mali Kartec na Krku i Kantrida u Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji

Ravnatelj HZMO Ivan Serdar istaknuo je da je ovaj postupak rezultat odluke Vlade iz studenog 2020. godine, vezanom uz rješavanje imovinsko-pravnih pitanja kod imovine decentralizranih domova za starije osobe. Ova odluka donijeta je na inicijativu Hrvatske zajednice županija. Prijenos se provodi bez naknade. Serdar je ustvrdio da će županije na ovaj način lakše ulagati u vlastite objekte, nego u tuđu imovinu. Uz to, moći će se kao vlasnik prijavljivati na različite fondove EU.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ocijenio je da je ovo logičan slijed događa, nakon što je PGŽ kvalitetno upravljala ovim domovima, uvodeći suvremene metode u njihovo djelovanje. "Dosadašnjim ulaganjem u održavanje ovih domova pokazali smo da smo dobri upravljači", naveo je Komadina.

 Ovom prigodom je naglasio da PGŽ planira gradnju i uređenje novih domova za starije osobe na području županije. Tako se planira uređenje velikog doma u Klani, doma za starije osobe u Kostreni, a u vidu je i gradnja novog doma u Cresu, rekao je župan.

Procijenjena vrijednost nekretnina doma Kantrida je 76 milijuna kuna, a doma Mali Kartec oko 30 milijuna kuna.