izvanredno stanje

Hajduković: Vlada je neozbiljno shvatila požar u Osijeku

06.10.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) ocijenio je u petak da su Vlada i nadležne institucije neozbiljno shvatile požar plastike u tvrtki "Drava International" u Osijeku jer nisu proglasili izvanredno stanje

Vlada i institucije vlasti su neozbiljno shvatile ovaj problem, nisu proglasili izvanredno stanje dok se ne može jamčiti sigurnost zraka za sve građane, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Kazao je kako je prerano i nekonstruktivno, nabacivanje loptice za krivnju što se požar dogodio. Istraga će pokazati tko je kriv, do tada prioritet trebaju biti zdravlje ljudi i životinja, zaštita okoliša, poručio je.

Željko Sačić (HS) upozorio je da je u samo par mjeseci Hrvatskom prošlo 54 tisuće ilegalnih migranata „o kojima trebamo brinuti“.

"Što mi glumimo, ograde su digli Mađari, dižu Slovenci, Austrijanci, cijela Europa će nam vraćati sve koji ilegalno prođu“, kazao je i poručio da postoji niz razloga zašto vojska treba i mora doći na granicu.

Postoji, rekao je, više varijanti korištenja vojske na granici, nije prvo stavljati mitraljeska gnijezda i minska polja, granična policija ovog trenutka ima ovlast koja joj omogućuje da stavlja fizičke prepreke na granicu.

No, "oni bježe od toga k'o vrag od tamjana da se ne zamjere centrima moći, Ursuli von der Layen, Bruxellesu, Davosu", ustvrdio je.

Marić (SDP): Gdje je dokaz da je država dobar gospodar?

Zastupnica Andreja Marić (SDP) ocijenila je da su najvažniji problemi hrvatskog zdravstva financijska neodrživost, niske cijene zdravstvenih usluga, premali limiti zdravstvenim ustanova, brzo rastući dugovi za lijekove i potrošni materijal, te nedostatak djelatnika

Ministar kaže da će se financijski problemi riješiti kroz dvije-tri godine, to je predugo, naglasila je.

Domagoj Hajduković o požaru u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/Pixsell

Podsjetila je da od 1. siječnja 2024. država preuzima opće i županijske bolnice, da ti čini bez naknade i bez da je itko pitao vlasnike i osnivače. Niste nas uvjerili da je država dobar gospodar, jer bolnice kojima upravlja generiraju 80 posto ukupnog duga, poručila je ministru Berošu.

Ivana Kekin (Možemo!) navodi da je ženama u siromašnim dijelovima države prekid trudnoće na zahtjev nemoguće obaviti u najbližim ustanovama, pa moraju putovati u druge krajeve, te da prekid trudnoće stoji više od polovice minimalne plaće.

Pohvalila je što se sada u 14 bolnica može obaviti medikamentozni prekid trudnoće. Nije pohvalno da i dalje velik broj liječnika odbija izvesti pobačaj, pozivajući se na priziv savjesti, pri čemu za to ne postoji formalna procedura, kazala je.

Navela je da postoji niz bolnica u kojima većina liječnika ima priziv, 17 od 22 u KBC Osijek, 3 od 4 u Požegi, 26 od 32 u Splitu, 36 od 45 u KBC Zagreb.

  • +2
Požar u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL