ŽRTVE SPORA APN-A I IZVOĐAČA

Vlasnici POS-ovih stanova ostavljeni na ulici

25.03.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Sedamdeset obitelji koje su već trebale useliti u nove stanove iz programa poticane stanogradnje (POS) na zagrebačkoj Malešnici postale su žrtve spora na relaciji investitor - izvođač. Građevinski radovi obustavljeni su, skinuta su prethodno ugrađena balkonska vrata, nedovršeni stanovi trunu, dok nesuđeni stanari uz rate stambenih kredita do daljnjeg moraju podmirivati i podstanarski najam

ZAGREB - Obrazovani Zagrepčani koji su temeljem strogih uvjeta ostvarili pravo na stanove iz programa poticanje stanogradnje nisu mogli ni slutiti da bi ih četvorni metar vlastita doma u konačnici mogao stajati više nego da su kupili stan po tržišnoj cijeni. Zbog kašnjenja završetka gradnje, nesuđeni stanari ostavljeni su na ulici, a zbog neplaniranih troškova, mnogi su se do grla zadužili. 'Spore se preko naše kičme', ocjenjuje za tportal vlasnik nedostižnog stana.

Predugovori o kupoprodaji stanova u Malešnici potpisani su prošlog proljeća s predviđenim rokom useljenja 31. siječnja ove godine. Investitor Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u studenom dostavlja obavijest o odgodi useljenja do 30. lipnja 2009. Kao razlog kašnjenja APN navodi 'zimu', iako je izvođač radova građevinska tvrtka Jelačić d.o.o., točnije, njihov podizvođač, na objekt već postavila PVC stolariju. Na telefonski upit stanara za podrobnijim objašnjenjem, iz APN-a stiže odgovor 'sve vam piše u obavijesti koju ste dobili, mi smo jedna ozbiljna državna agencija i ako ste dobili novi rok onda znate kada ćete doći do stana'.

Zdenislav Jelačić, direktor tvrtke Jelačić d.o.o., rekao nam je kako je problem bio u tome što je kasnio s plaćanjem podizvođača, kojima je dugovao 800.000 kuna. Kooperanti su obustavili radove i žalili se APN-u, koji je odlučio raskinuti ugovor s Jelačićem prije isteka roka za izvođenje radova. Jelačić stoga tuži APN pred Trgovačkim sudom i tvrdi da bi zgrada već bila gotova da nije došlo do raskida ugovora. Pritom najavljuje da će podizvođač vratiti skinuta balkonska vrata, a takvih je, prema njegovim riječima, nekolicina.

Dopis kojim APN 'objašnjava' kašnjenje

Jelačić napominje da ima financijskih poteškoća jer su mu Grad Zagreb i Zagrebački holding dužni 12 milijuna kuna za radove na dječjem vrtiću Medo Brundo i bivšem domu izviđača na Sljemenu Snježna Kraljica. Sada čeka sudsko ročište s APN-om, zaključujući da 'ništa ne može očekivati s obzirom na to kakva nam je država'.

APN je, pak, tužio Jelačića pred Općinskim sudom u Zagrebu, radi predaje građevine i dokumentacije u posjed, a po završetku sudskih postupaka planira objaviti javni natječaj za izvođenje završih radova.

Stanari zamjeraju APN-u što im je, kažu, lagao o tome kakvo je stanje na terenu. Iako su redovito obilazili građevinu i uvjerili se da radovi stoje, tek početkom ožujka APN dopisom informira sve stanare da još od kolovoza imaju problema s izvođačem, te da su 17. studenog – dan prije slanja lažne obavijesti o 'zimi' - uputili tvrtki Jelačić d.o.o. jednostrani raskid ugovora.

Iz navedenog je očigledno, kaže naš izvor, da je APN znao da piše lažna obrazloženja kupcima, pa se postavlja pitanje zbog čega je to učinjeno. 'Smatram da uz Jelačić d. o.o. odgovornost za kašnjenje itekako snosi i APN, utoliko što raspolaže našim novcem koji smo djelomično uplatili i utoliko što je ugovarao posao s navedenim izvođačem', napominje ogorčena vlasnica nedovršenog stana, dodajući da je ovo tipični primjer lopovluka i nefunkcioniranja pravnog sustava u državi u kojoj samo odabrani mogu nekažnjeno krasti.

I dok zgrada propada, sasvim je izvjesno da vlasnici do srpnja neće useliti u stanove. A s obzirom na to da se sada čeka na okončanje sudskog spora kako bi se raspisao natječaj za novog investitora radova, najoptimističnije prognoze stanara su da bi zgrada mogla biti završena u roku od godinu dana. U tom slučaju, minimalni troškovi podstanarskog najma za svaku obitelj, povrh kredita za stan koji nemaju u posjedu, iznosit će tri i pol tisuće eura po obitelji ili gotovo dva milijuna kuna za sve stanare.

Tu su, napominje jedan od nesuđenih stanara i ostali problemi vezani uz pravovremenu pripremu useljenja, pri čemu se ti troškovi ne mogu izravno procijeniti jer je riječ o upisu djece u školu i dječji vrtić, otkaz podstanarstva, uređenje i oprema novih stanova do useljenja.

Stanari zahtijevaju od APN-a, koji puna četiri mjeseca nije u stanju osigurati nastavak gradnje, da njihovo Upravno vijeće poduzme hitne mjere i radnje za dovršenje POS-ove zgrade, čija je izgrađenost procijenjena na svega 59 posto. No s obzirom na to da im se na svakom koraku bacaju klipovi pod noge, na, za danas zakazanom, sastanku 'stanara' bez stanova najavit će osnivanje udruge kako bi zajedničkim snagama i formalno krenuli u bitku za svoja prava. 'Očigledno da je mali građanin osuđen na šikaniranje i nerazumijevanje', tumači osnivanje udruge jedan od stanara, koji je podatke o budućim susjedima i njihove kontakte 'kopao' po internetu, jer mu u APN-u popis stanara nisu htjeli dati.