BIZARNOSTI DEUTSCHE BAHNA

Vlak se u Njemačkoj izgubio na putu

24.11.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Ova godina nije bila pretjerano sretna za državnu tvrtku Deutsche Bahn odnosno Njemačke željeznice. Putnici su padali u nesvijest od toplotnog udara, pucale su osovine na vagonima, a vlakovi su znali biti pretrpani. Njemački časopis Der Spiegel pozvao je svoje čitatelje da podijele svoja najbizarnija iskustva sa željezničkih putovanja diljem Njemačke, a odaziv je bio vrlo velik

Primjerice, jedna putnica se prisjeća događaja iz regionalnog vlaka za Münster. 'Trebali smo krenuti, ali se nakon zvižduka skretničara nisu zatvorila sva vrata. Čekali smo oko dvije minute kada se s razglasa začulo sljedeće:

'Ako vas dvoje zaljubljenih golubova ne prestanete s vašim oproštajnim ljubljenjem svi ljudi u vlaku će kasniti doma, gdje se mogu na miru ljubiti.' Nakon nekoliko sekundi se u kupeu pojavila mlada djevojka crvenog lica i sjela na svoje mjesto bez riječi', prisjetila se gospođa Kathrin Breer.

Naravno, stvari koje se mogu čuti s razglasa u vlakovima zauzimaju posebnu poziciju na listi bizarnosti, pa se tako na jednom putovanju od Kassela do Frankfurta moglo čuti sljedeće:

'Poštovani putnici, od ovog trenutka ne planiramo više nikakva isplanirana kašnjenja.'

Zaposlenici njemačkih željeznica muče se i s engleskim jezikom, pa se zato u vlaku Intercity koji je vozio za Nürnberg moglo čuti upozorenje za sve one koji ne razumiju njemački: 'Ze Weekend tickets in zis train are not... äh... guilty', što u prijevodu znači: 'Tjedne karte u ovom vlaku nisu - krive!' Naravno, dispečer je zapravo želio reći 'važeće', ali nije znao odgovarajuću riječ. Vrhunac čudnih izjava upućenih putnicima preko razglasa svakako je vrisak koji su čuli u vlaku od Hamburga do Bremena: 'O Bože, na tračnicama je leš!' Iako je standardni protokol pri situacijama kada se samoubojica baci pod vlak putnike informirati o 'nesreći s ljudskim posljedicama', toga puta je očito i vlakovođa ostao u šoku.

Osoblje Deutsche Bahna zna ponekad biti i vrlo bezobrazno prema putnicima. Jedna starija gospođa pitala je željezničara ima li u blizini perona telefonska govornica, a dobila je sljedeći odgovor: 'Da, nalazi se iza vas i iste je ružne crvene boje kao vaša jakna.' Putnici u vlaku iz Münchena za Augsburg su pak ostali bez pristupa restoranskom vagonu, koji je bio zatvoren 'opet zbog osobnih razloga', kako ih je informirao natpis na zaključanim vratima.

Ipak, bez konkurencije najluđa je priča o onome što se dogodilo s vlakom koji je išao od Bielfelda za Köln. U sredini noćnog putovanja vlak je zaustavljen u nekoj njemačkoj nedođiji, a osoblje je počelo panično trčati kroz vagone.

Ljudima nije bilo jasno što se događa dok nisu od jednog konduktera čuli da se vlak - izgubio na pruzi! Nakon što su zaključili da ne znaju gdje se točno nalaze, vlakovođa je nastavio voziti pet minuta naprijed, da bi onda opet zaustavio vlak i krenuo nazad, u rikverc. Na odredište je na kraju stigao sa sat i pol zakašnjenja.