PROSVJED U SINJU

'Vladina politika je štetna i vodi nas do sloma'

23.03.2013 u 18:07

Bionic
Reading

Predstavnici HUS-a danas su u Sinju održali javni prosvjed, na kojem su upozorili na teško gospodarsko stanje u Cetinskoj krajini, ali i u ostatku države.

Pozvali su Vladu RH da konačno započne s rješavnjem teškoga gospodarskog stanja Dalmatinske zagore. Prosvjedu se odazvalo 100-tinjak bivših radnika Dalmatnke, Cetinke i drugih ugašenih tvrtki s tog područja, a skupu su nazočili predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, povjerenik HUS-a za Dalmaciju Jozo Marić, predsjednica Udruge nazaposlenih splitsko-dalmatinske županije Jasminka Lemo i i članica Udrge Arijana Brakus.

Jozo Marić je rekao kako je nekada na području Cetinske krajine radilo oko 12 tisuća proizvodnih djelatnika dok se danas ta brojka spustila na manje od 2000 tisuće. Istaknuo je kako gradovi Sinj i Trilj u ovom trenutku bilježe rekordne stope neuzaposlenosti.

Na sinjskom zavodu za zapošljavanje više je od 4.700 nezaposlenih, dok triljska ispostava bilježi 1300 nezaposlenih. Predstavnici HUS-a drže nedopustivim da su radnici nekadašnjih velikih poduzeća Dalmatinke i Cetinke, završili na burzi rada. 'Dok njihove hale i strojevi propadaju, neki drugi se nesmiljeno bogate', rekao je Marić i pozvao Vladu RH da konačno započne spašavanje radnih mjesta.

Predstavnici HUS-a žestoko su se usprotivili smišljenom i ciljanom uništavanju poduzeća Ciglana d.d. Sinj i to od strane državnih institucija te ih istaknuli kako ih zabrinjava činjenica da se Vrhovni sud već skoro 3 godine ne očituje i ne postupa po Zahtjevu o zaštiti zakonitosti, kojeg je podnijelo Državno odvjetništvo RH.

Javno su pozivali Grad Sinj i Vladu RH, odnosno Ministarstvo financija da se javno očituju o privatizaciji Autoprijevoza Sinj d.o.o., jer smatraju da proces privatizacije nije proveden na odgovarajući način, odnosno da nisu ispunjene odredbe iz Ugovora o restrukturiranju i poslovnoj konsolidaciji.

Ozren Matijašević poslao je hrvatskoj javnosti poruku da postojeće vladina ekonomska politika nije kvalitetna, štoviše, drži da je štetna te da će nas ona dovesti do sloma. Matijašević smatra kako se rezanjem investicija i padanjem gospodarskih aktivnosti dovodi u pitanje isplata plaća. Poslao je poruku predsjedniku države da inzistira na novoj provedbi gospodarske politike. “Nama je cilj da struka počne upravljati ovom državom te da predsjednik inzistira na zaokretu u gospodarskoj politici”, istaknuo je matijašević.

Predstavnici HUS-a naglasili su kako će i dalje prosvjedovati diljem Hrvatske, sve dok ne ostvare svoje ciljeve.