KOSOR O POLANČECOVOJ INICIJATIVI

'Vladi ne treba nikakva svježa krv'

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Damir Polančec, Jadranka Kosor i Darko Milinović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Premijerka Jadranka Kosor ne slaže se s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koji smatra da bi bilo dobro kad bi u Banske dvore došli novi ljudi

ZAGREB - 'U svaki tim, pa i Vladu, dobro je povremeno unijeti malo svježe krvi ili naprosto zarotirati pojedine pozicije. To donosi novi pogled, a time i novu kvalitetu', izjavio je Polančec u intervjuu za Novi list, objavljenom u nedjelju.

Premda je dodao kako se nada da njegove riječi neće biti krivo protumačene, u Vladi su ih shvatili kao zalaganje za određenu rekonstrukciju kabineta, o kojoj se barem zasad ne razmišlja.

'Vladi trenutačno ne treba nikakva krv', rezolutna je bila Jadranka Kosor, ne ostavljajući prostor nikakvim kalkulacijama o mogućim promjenama u Vladi, naročito u njezinom gospodarsko-financijskom sektoru.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, u Vladi su loše primili ne samo Polančecovo javno razmišljanje o kadrovskim rošadama, već i njegovu rečenicu iz intervjua kojom je otvorio vrata daljnjem povećanju stope PDV-a. 'Može se, naravno, postaviti pitanje jesmo li možda PDV trebali povećati za još jedan ili dva postotna poena i istovremeno smanjiti doprinose za zdravstvo i tako umanjiti troškove gospodarstvenicima. Svaka od tih mjera je za daljnju raspravu', kazao je Polančec. U Vladi je to shvaćeno kao 'nedopustivo soliranje', na što je Polančeca navodno upozorila i Jadranka Kosor.

U kontekstu nagađanja o promjenama ljudi koji su u Vladi zaduženi za gospodarstvo jučer se pronijela (dez)informacija da je SDP-ov zastupnik Ljubo Jurčić dobio ponudu premijerke Jadranke Kosor da uđe u njezinu Vladu i postane potpredsjednik za gospodarstvo, ali je on startu odbio takvu mogućnost. Neizravno je tu vijest Novom listu potvrdio i sam Jurčić, koji se trebao sastati s predsjednicom Vlade i razgovarati o njezinoj ponudi, ali na taj sastanak s njom, čini se, nije želio otići.

'Mi smo rekli da ćemo se susresti, ali nismo se susreli', kazao je Jurčić na pitanje može li potvrditi ili odbaciti tvrdnje da je dobio Kosoričinu ponudu. 'Naime, ja ne bih prihvatio mjesto u Vladi', uljudno je rekao profesor. Njegovo sudjelovanje u Vladi, objašnjava, moguće je tek poslije novih izbora, onda kada se korjenito promijeni pogled na uzroke sadašnje gospodarske krize u Hrvatskoj, a time i politika za izlazak iz krize.

'Bez izbora nema rješenja. Ja želim zeca istjerati na čistac', rekao  je Jurčić. 'Sada se tvrdi da je gospodarska kriza u Hrvatskoj uvezena iz svijeta. Prema tom konceptu, mi samo moramo pričekati da u svijetu dođe do ekonomskog oporavka, pa će on doći i kod nas. Moje je mišljenje drukčije. Tvrdim da je za našu krizu 90 posto odgovorna naša politika, pa je stoga treba promijeniti', napomenuo je Jurčić.

Premijerka je, međutim, demantirala sve kombinacije s Jurčićem tvrdeći da se, otkad je zamijenila Ivu Sanadera, 's njim nije čula ni telefonski ni izravno'. 'Jurčić je član SDP-a, naravno da zbog toga ne može biti član Vlade koju sastavlja HDZ sa svojim koalicijskim partnerima. O tome uopće nije bilo govora. Druga je stvar što ja mogu razgovarati s Jurčićem koji je član Ekonomskog vijeća. No dosad s njim nisam razgovarala niti je bio planiran naš susret', rekla je Jadranka Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi