PRAVO NA TAJNOST?

Vlada već drugi put tuži povjerenicu za informiranje

22.08.2014 u 07:47

Bionic
Reading

Vlada je jučer drugi put u tri mjeseca usvojila tužbu protiv rješenja povjerenika za informiranje da se određeni podaci objave u javnosti. Nakon što je Vlada u svibnju krenula u sudsku bitku za tajnost ugovora s odvjetnicima generala Gotovine i Markača, jučer je usvojila novu tužbu jer građaninu nisu htjeli izdati mišljenje o Zakonu o životnom partnerstvu

Vlada je na jučerašnjoj zatvorenoj sjednici usvojila Prijedlog tužbe protiv Rješenja povjerenika za informiranje doneseno 17. srpnja 2014. Ovlast za zastupanje pred Visokim upravnim sudom dana je Zdenki Pogarčić, ravnateljici Ureda za zakonodavstvo.

Kako Vlada nije otkrila detaljnije podatke, pitali smo povjerenicu za informiranje Anamariju Musu o kakvom je slučaju riječ i zašto Vlada ponovno brani svoje pravo na šutnju na sudu.

Prema dostupnim podacima, Musa je rekla da se radi o zahtjevu građanina Petra Marijana Radelja da se Vladin Ured za zakonodavstvo očituje o nacrtu prijedloga Zakona o životnom partnerstvu. Dok je zakon još bio u proceduri, Vlada je odbila taj prijedlog, a Radelj se žalio Povjerenstvu za informiranje.

Povjerenik je 17. srpnja ipak ocijenio da nema zapreka da se Vladin ured očituje o nacrtu zakona prije upućivanja u saborsku proceduru i naložio Vladi da udovolji zahtjevu građanina Radelja. 'Smatramo da građani imaju pravo znati kako državna tijela tumače nacrte zakona i kakvi su im stavovi. Time se pojačava demokratičnost te se omogućava građanima da se kritički osvrnu na neke zakone prije izglasavanja u Saboru', rekla je Anamarija Musa za tportal.hr i dodala da sličnih zahtjeva građana ima desetak.

Kako Vlada smatra da bi takva mišljenja o zakonima koji su u 'internom procesu' mogla narušiti tijek donošenja odluka, odlučili su na rješenje povjerenika odgovoriti tužbom. Visoki upravni sud mogao bi donijeti odluku do kraja godine.

Podsjetimo, Vlada je u svibnju odlučila otići na Visoki upravni sud zbog želje da od očiju javnosti sakrije ugovor s američkom odvjetničkom tvrtkom Patton Boggs LLP. Oni su u Haagu branili generale Antu Gotovinu i Mladena Markača novcem iz proračuna. Koliko je novaca potrošeno, nije poznato jer ugovor nije objavljen. Transparentnost u ovom slučaju tražila je udruga Gong te još čeka rješenje Upravnog suda.