zbog blokade oporbe

Vlada prihvatila novi amandman o stupanju na snagu gospodarskog pojasa u Jadranskom moru

02.02.2021 u 18:23

Bionic
Reading

Vlada RH je u utorak na telefonskoj sjednici prihvatila novi amandman na Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranskom moru, jer Sabor nije u petak zbog nedostatka kvoruma, izglasao tu Odluku koja je trebala stupiti na snagu 1. veljače.

Naime, oporbe je u petak, 29. siječnja, otišla sa sjednice Hrvatskog sabora, i srušila kvorum. Sabor je, uz ostalo, u petak trebao izglasati izmjene Zakona o obnovi od potresa i proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranskom moru. Glasovanje je odgođeno dok se ne steknu uvjeti, rekao je u petak predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Vlada RH je zato danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je iz procedure u Hrvatskome saboru povučen Vladin amandman na Prijedlog odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa (IGP) Republike Hrvatske u Jadranskom moru, od 14. siječnja 2021. godine, priopćeno je popodne iz Vladine službe za odnose s javnošću.

Na Prijedlog odluke o proglašenju IGP-a RH u Jadranskom moru Vlada je prihvatila novi amandman, koji se odnosi na trenutka stupanja na snagu te Odluke.

"Amandman se podnosi zbog dorade izričaja u točki VIII. Odluke, odnosno utvrđivanja trenutka stupanja na snagu Odluke. Naime, amandmanom koji je Vlada RH podnijela Hrvatskome saboru 14. siječnja 2021., bilo je predviđeno stupanje na snagu Odluke 1. veljače 2021.

Budući da do navedenog datuma Hrvatski sabor nije donio predmetnu Odluku te se nisu ispunili uvjeti za njezino stupanje na snagu 1. veljače 2021., bilo je potrebno da Vlada RH povuče ranije podneseni amandman i podnese predmetni amandman kojim se uređuje stupanje na snagu Odluke osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama", navodi se u priopćenju s telefonske sjednice Vlade.