cirkus oko HGK

[VIDEO] Plenković o 'strahu' od ujedinjene oporbe: Trebali bi puknuti od srama! Hoće li vam oni ići ispregovarati europske novce?

29.01.2021 u 16:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se nakon koalicijskog sastanka na današnje oporbeno rušenje kvoruma zbog neglasanja o ukidanju članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 'Oporba je onemogućila Sabor da danas izglasa izmjene Zakona o obnovi jer nije bilo 76 zastupnika. Time su poslali poruku svim našim ljudima na Banovini koji nisu dobili zakonski okvir. Propustili su glasati i za isključivi gospodarski pojas, važan za zaštitu Jadrana, kao i nacionalnu razvoju strategiju, dokument za razvoj Hrvatske u idućih 10 godina', rekao je Plenković

'A zašto? Jer je jedan od zastupnika parlamentarne većine obolio od Covida-19', naveo je premijer, smatrajući da je oporba iskoristila situaciju što je zastupnik Miroslav Tuđman (HDZ) u bolnici.

'Dakle, danas smo u hrvatskoj političkoj kulturi doživjeli potez bez presedana, koji nema nikakve veze s demokracijom, pristojnošću, kulturom. CIlj je destabilizacija političke scene kreiranje kvazi kriza i proglašavanje nekakvih malih probitaka stranaka od koje su neke prvi put u Saboru. Propustili su u cijelosti sagledati trenutak u kojem se nalazimo, godinu dana nakon epidemije, drugog razornog potresa u godinu dana', rekao je Plenković.

Na djelu je, poručio je Plenković, udružena oporba od krajnje ljevice do krajnje desnice, koja je pokazala 'neviđenu sinergiju, istu koju su imali lani u predsjedničkim izborima'.

'Sljubljena je krajnja desnica sa ljevicom', ustvrdio je Plenković, dodajući da je parlamentarna većina itekako stabilna. Danas su svi iskazali snažnu potporu toj većini, poručio je premijer.

Tema Hrvatske gospodarske komore uopće nije bila predviđena da bude na glasanju, zato što se za to nisu stekli uvjeti, ponovio je Plenković ono što je već ranije rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Uvjeti se nisu stekli jer parlamentarna većina želi predložiti vlastiti zaključak.

Na pitanje novinara znači li to da HDZ ne bi glasao za ukidanje obveznog članstva u HGK, Plenković je podsjetio da se već pristupilo reformi sustava HGK jer je već snižena članarina, a prepolovljen je broj zaposlenih.

'Što, ukinut ćemo HGK, Crveni križ, poreze? Najbolje da sve ukinemo i da nema ničega. To sigurno nećemo podržati', poručio je Plenković.

A što će s krhkom većinom u Saboru ubuduće?

'Mi smo u situaciji na koju nismo utjecali, da se jedan zastupnik razboli i ne može participirati video linkom. To je viša sila, neugodna okolnost zbog koje smo zabrinuti' rekao je Plenković, dodajući da će parlamentarna većina i dalje biti snažna i sklona kompromisima u određenim pitanjima.

Optužio je oporbu za zlobu i kratkovidnost, jer im je HGK sada bitniji od posljedica potresa, isključivog gospodarskog pojasa i nacionalne razvoje strategije.

Podsjetimo, oporbeni zastupnici poručili su da su u svakom trenu spremni vratiti se u sabornicu i glasati o tim točkama ukoliko se na dnevni red stavi i glasanje o HGK.

Upitan boji li se sada ujedinjene oporbe, pitao je koga da se boji - 'njih bi trebalo biti sram'.

'Oni bi se trebali crveniti danima da objasne ljudima na Banovini zašto nisu izglasali zakon, ribarima zašto nema isključivog gospodarskog pojasa. Trebali bi puknuti od srama da nisu doprinijeli ni fusnotu nacionalnoj razvojnoj strategiji. Da se bojim destruktivaca... hoće li vam oni ići ispregovarati europske novce?', pitao je Plenković.

Ponovno se, na traženje novinara, osvrnuo i na slučaj Žarka Tušeka.

'Najprije je sporno da je uopće išao sjesti s tim čovjekom. Što se tiče sadržaja, nije na meni da to kvalificiram. Sklon sam da takve konačne kvalifikacije donosi netko drugi. On je političku cijenu platio odmah', napomenuo je Plenković.

  • +11
LNG terminal u Omišlju pušten u rad Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL