ništa od cjepiva

Vlada odgovorila na ruski pritisak: Nema uvoza Sputnjika V dok ga ne odobri EMA

19.03.2021 u 18:42

Bionic
Reading

Rusko veleposlanstvo danas je hrvatskoj strani u priopćenju za medije poslalo signal da, ako želi Sputnjik V, ne odugovlači i da ga ugovori prije nego što ga EMA odobri jer bi u protivnome Hrvatska čekala u redu sa svima drugima. No, iz hrvatske Vlade doznaje se kako ništa od toga i da ćemo ipak čekati dozvolu europske regulatorne agencije.

Rusi su pak priopćili kako 'izražavaju nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu prema praktičnoj provedbi postignutih dogovora neće odugovlačiti'.

'Inače, hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene, ako naravno to žele, stajati "u redu", čekajući pristanak EMA-e toliko dugo koliko će oni to odrediti', priopćili su Rusi.

S druge strane, u Banskim dvorima odgovaraju kako ništa od uvoza bez odobrenja EMA-e i kako ne pristaju na pritiske.

'Da bismo dopustili uvoz moramo biti sigurni u to cjepivo, a to znači da se moraju čekati odobrenja. To je temeljni princip zaštite zdravlja naših građana. I od toga nećemo odustati, bez obzira na bilo kakve pritiske', rekli su u Vladi Jutarnjem listu.

No, ovo što Rusi sada kažu upravo je ono što je bila i jedna od mogućnosti koja se spominjala kada se počelo pregovarati oko Sputnjika V nakon što je ugledni Lancet objavio pozitivan članak o ruskom cjepivu.