TEŽE IZ PRITVORA

Vlada planira suziti mogućnost korištenja jamčevine

23.11.2014 u 19:24

Bionic
Reading

Početkom iduće godine Vlada će Saboru predložiti izmjene Zakona o kaznenom postupku kojima bi se suzila mogućnost izlaska iz istražnoga zatvora uz jamčevinu

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, jamčevinu bi prema planiranim izmjenama osumnjičenik mogao ponuditi samo ako mu je pritvor određen zbog opasnosti od bijega.

'Iako i u sadašnjem ZKP-u stoji da sud može, ali ne mora prihvatiti ponuđenu jamčevinu, institut jamčevine u našoj se sudskoj praksi pretvara u sredstvo bogatih. Realna je i opasnost da okrivljenici dubljeg džepa jamčevinu počnu koristiti kao sredstvo kompenzacije koje će im omogućiti utjecaj na svjedoke', tvrdi izvor iz ministarstva.

Ministarstvo će uskoro oformiti radnu skupinu koja će analizirati dosadašnju provedbu odredbi vezanih uz pritvor i načini nacrt izmjena. Kad je u pitanju institut jamčevine, vlada čini se, priprema povratak na rješenje iz prethodnog ZKP-a koji je bio na snazi do prije nekoliko godina. Prema prethodnom ZKP-u osumnjičenik je sudu mogao ponuditi jamčevinu samo ako mu je pritvor određen zbog opasnosti od bijega.