KURIR O FINANCIJERU HDZ-A

Vlada opovrgava da Hrvat kupuje Elektrovojvodinu

30.03.2009 u 15:25

Bionic
Reading

Beogradski Kurir piše da Hrvati planiraju kupiti tvrtku Elektrovojvodina d.o.o. koja električnom energijom opskrbljuje potrošače na sjeveru Srbije, a čiji je većinski vlasnik Elektroprivreda Srbije (EPS). Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade RH, tvrdi da je riječ o 'apsolutnoj neistini'

BEOGRAD - Kurirov 'izvor blizak hrvatskim financijskim krugovima' tvrdi da je hrvatski biznismen, financijer HDZ-a čije ime zasad ne želi otkrivati, tražio od hrvatskog premijera Ive Sanadera da se prilikom nedavnog posjeta Srbiji raspita i o mogućnosti kupovine Elektrovojvodine.

Vladin glasnogovornik Zlatko Mehun izjavio je za tportal da je riječ o apsolutnoj neistini i da tijekom razgovora premijera Sanadera u Beogradu nije bilo spomena o Elektrovojvodini.

Od izvora u EPS-u Kurir saznaje da je prodaja Elektrovojvodine zbilja u pripremi. Što se tiče ranije izjave Ministarstva energetike da neće biti prodaje prijenosne mreže, izvor kaže da se nije ništa promijenilo. 'Elektromreža se bavi prijenosom električne energije, dok je posao Elektrovojvodine distribucija električne energije, tako da će to poduzeće biti prodano među prvima', rekao je sugovornik Kurira.

Prodaji Elektrovojvodine ništa ne stoji na putu jer je upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) još 2005. godine odlučio preimenovati to dotadašnje javno poduzeće u društvo s ograničenom odgovornošću, s osnivačkim kapitalom od svega 500 eura.

Iako je to još uvijek državna firma, direktor Željko Bajić odbija Kuriru pružiti na uvid kopije ugovora sklopljenih s kompanijom Sava-trans iz Beograda. Kurir piše da je preko te tvrtke 'hrvatska drumska mafija u Srbiji ilegalno vozila Končarove energetske transformatore' i objašnjava: 'Kamioni Sava-transa tada su bili angažirani da vuku prikolice hrvatskog Zagreb-transa. Jedan takav transport spriječili su prometni inspektori i tom prilikom je protiv direktora i vozača Sava-transa podnesena prijava.'

Srbijanski ministar energetike Petar Škundrić tvrdi da neće dozvoliti prodaju Elektrovojvodine i privatizaciju EPS-a u onom obliku u kojem je provedena privatizacija u drugim sektorima.

'Prijenos energije smatra se prirodnim monopolom i rijetko tko prihvaća privatizaciju prijenosne mreže, dok u proizvodnji postoje različiti modeli. Dok sam ja na ovom mjestu, Elektrovojvodina će ostati u većinskom državnom vlasništvu jer je dio strateškog interesa. Premda, teoretski je sve moguće ako se najviši državni organi s tim suglase', zaključio je ministar.