DOK NE PRUĐU IZBORI

Vlada odgodila postavljanje ploča na ćirilici u Vukovar

15.03.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Vlada je, to je sad definitivno, odgodila postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru. Srpski jezik i pismo uvest će se u službenu uporabu odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora, dakle, možda već 3. lipnja, doznaje Glas Slavonije iz visokog izvora u Vladi

Službeno, sve je spremno, ploče su izrađene, a na zgrade državnih institucija u Vukovaru bit će postavljene 'u primjerenom roku'. To je u skladu i sa stavom predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca koji je, podsjećamo, izjavio da bi s implementacijom trebalo pričekati do okončanja europskih i lokalnih izbora. Razlog je njegova procjena da bi tema ćirilica 'kontaminirala izborni postupak', dominirala kampanjom, te zapravo tako možda pomogla protivnicima primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ali, dogovor iz Zagreba da se politički taktizira s ulaskom ćirilice u Vukovar, nije, čini se, na vrijeme došao i do predstavnika Srba u gradu na Dunavu. Naime, tamošnje Vijeće srpske nacionalne manjine priopćenjem je jučer zatražilo 'nadležna tijela Hrvatske da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča na mjesta u kojima su stvoreni uvjeti za primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina'.


Istovremeno su istaknuli zahtjev da se izmijeni gradski statut 'kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara. To je, pak, suprotno odluci vukovarskog SDP-a koji je za sjednicu gradskog vijeća iduće srijede predvidio samo tehničke promjene statuta koje se tiču provedbe lokalnih izbora i nemaju veze s dvojezičnošću. U SNV-u, tijelu koje je nadređeno vukovarskom Vijeću, bili su iznenađeni spomenutim priopćenjem. 'Došlo je do nesporazuma, situacija je pod nadzorom, ne treba tom priopćenju pridavati pozornost', poručuju iz SNV-a.

Đorđe Macut, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, nije htio objašnjavati što su htjeli reći. Prolongiranje ćirilice sigurno će utjecati i na protivnike srpskog pisma. Dosad je otpor prema dvojezičnosti bio središnja tema i kampanje Ivana Penave, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Vukovara. O tom je problemu on vrlo ekspresivno govorio i prošle subote na skupu svoje stranke u Ciboni. Penava, međutim, negira da je strogo fokusiran na ćirilicu, piše Glas Slavonije.

'Nismo mi planirali da će se dogoditi to s popisom stanovništva i sve što je slijedilo. Nije ćirilica najvažnija stvar u Vukovaru, imamo mi drugih, životnijih tema za naše građane, naglašava Penava, koji tvrdi da ga nije zabrinula informacija da ploče s ćirilicom neće biti postavljene do izbora. No, odgoda, upozorava, ništa ne rješava.

-'Nama u Vukovaru ponekad nije jasna indiferentnost ostatka Hrvatske prema problemu ćirilice. Za nas koji smo se u prvom redu iz emocionalnih razloga vratili u Vukovar, dvojba je vrlo jednostavna - ili ćirilica ili mi. Nećemo moći nastaviti živjeti u Vukovaru u slučaju da se ona uvede. Zato tražimo razboritost i strpljenje', zaključuje Penava.