sjednica vlade

Plenković: Ne ići u školu nije normalno! Vladi koja povećava plaće nije u redu raditi bunt preko djece

22.11.2019 u 06:33

Bionic
Reading

Kao i do sada, nastavit ćemo pomagati Grad Heroj i njegove stanovnike, kazao je premijer Andrej Plenković otvarajući jutrošnju sjednicu Vlade, zahvaljujući svima koji su obilježili stradanja u Vukovaru i Škabrnji. Potom je otkrio da je Ministarstvo financija izdalo državne obveznice u iznosu od 11 milijardi kuna. 'Ministarstvo je uspjelo refinancirati sredstva po najpovoljnijim uvjetima zaduživanja u povijesti, na domaćem tržištu kapitala', rekao je premijer, dodajući da će ušteda na kamatama na godišnjoj razini biti 340 milijuna kuna

Po pitanju štrajka u školama, ponovio je da ovo nije Vlada koja nije išla ususret pravima radnika i povećanju plaća i mirovina.

'U ovom trenutku, kroz dogovor sa sindikatima državne službe, oni će u mandatu naše Vlade imati ukupno povećanje plaće za 18,3 posto. Postoji prostor da ovakav ili sličan aranžman imaju i javni službenici, što onda uključuje i učitelje i profesore, plus ona obveza da ćemo vrlo temeljito revidirati pitanje koeficijenata', rekao je Plenković, dodajući da koeficijenti nisu predmet kolektivnog pregovaranja, već nadležnost Vlade.

  • +5
Sjednica Vlade 22.11. Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Imali smo konzistentnu politiku plaća. Svjesni smo da naši partneri i pregovarači, predstavnici sindikata i njihovi članovi, imaju dugo pamćenje. Njihova perspektiva je i gledanje okolnosti u kojima su se smanjivale plaće i koeficijenti, ukidale božićnice i regresi. To sada nije slučaj. Mi za cijelog mandata rješavamo popriličan broj kostura iz ormara, ispravljamo razne nepravde i nastojat ćemo popraviti što god možemo.

Pozivam predstavnike sindikata, prije svega u osnovnoj i srednjoj školi, na razgovore, moramo još malo odrazgovarati i pronaći rješenje. Sigurno je da mi apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje. Štrajk prema vladi koja podiže plaće jamačno za 18 posto samo zbog pitanja optike o koeficijentima, za koje i mi smatramo da trebaju reviziju, ne može biti razlog za paralizaciju školskog sustava. Moramo svi pokazati jedan stupanj odgovornosti. Ovo nije pitanje emocija, nego racija, o reformi koja zahtijeva dosta ulaganja, ali to nije jedina reforma - i drugi se zaposlenici prilagođavaju', kazao je Plenković.

Apel roditeljima i djeci

Optuživati Vladu da ne razgovara, jednostavno nije točno, ustvrdio je premijer.

  • +8
Premijer Andrej Plenković ispred prosvjednika Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Apeliram na roditelje i djecu da shvate da ne ići u školu nije normalno. Da netko od vas nije išao u školu, pitanje je biste li sada bili tu gdje jeste. U školu se mora ići. Ne može se to učiti doma, popodne, s roditeljima, uzimati instrukcije - to nema smisla. Razumijemo mi predizborno vrijeme i interesne skupine koje imaju sasvim drugu agendu. Vladi koja povećava plaće nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To je politički i racionalno nekorektno. Razgovor da, činjenica da djeca ne idu u školu - ne!', poručio je Plenković.

Dodao je da roditelji zovu i pitaju što će biti. 'To nije normalno. Nećemo pristati na to da nam se u situaciji kad pružamo ruke stavlja kritika da nismo otvoreni za socijalni dijalog', zaključio je Plenković.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je, uz ostalo, Nacrt konačnog prijedloga Ovršnog zakona i Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2020.

Po pitanju Ovršnog zakona, Plenković je rekao da je Vlada u njegovom mandatu već donijela dva zakona kojima pomaže blokiranim građanima - otpis dugova do 10.000 kuna i obustava dugotrajnih ovrha koje su se pokazale nenaplativima. Donesen je i Zakon o stečaju potrošača, omogućujući otpis dugova do iznosa od 20.000 kuna.

Nema više deložacija u zimskom periodu

'U ožujku 2018. bilo je 325.254 blokiranih, a u listopadu ove godine 243.655. To je značajno smanjenje', obznanio je premijer, dodajući da je iznos blokada kod Fine u navedenom razdoblju pao sa 43,37 milijardi kuna na 17,1 milijardu kuna.

Novi Ovršni zakon predviđa, između ostalog, da neće biti deložacija od 1. studenog do 1. travnja, bez obzira na okolnosti.

Plenković je rekao da je kvota temeljem procjena pojedinih grana industrije i zahtjeva poslodavaca na razini od 78.000. 'Trebali bismo omogućiti stabilan, predvidljiv kalendar za sve grane gospodarstva i rješavati potrebe na tržištu rada. Naravno, želimo da ova radna mjesta iskoriste naši sugrađani, ali u situaciji u kojoj imamo 20 milijuna turista godišnje važno je da na vrijeme osiguramo pretpostavku da svi poslodavci mogu poduzeti pripremne radnje za turističku sezonu', kazao je Plenković.