koalicija uzdrmana štrajkom

Plenković prozvao sindikate za opstrukciju oko štrajka pa najavio promjene u praznicima: Pogledajte što se mijenja

10.10.2019 u 06:43

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH izmjene su Zakona o radu i još pet pripadajućih zakona. Premijer Andrej Plenković u uvodnoj se riječi osvrnuo na štrajk u školama te je najavio veliku izmjenu kada su u pitanju državni praznici i spomendani

Premijer Andrej Plenković je u uvodnom govoru izrazio žaljenje zbog štrajka. 'Nije postojao nijedan racionalan razlog da danas imamo štrajk. To govorim iz poštovanja prema učiteljima i nastavnicama, djeci i roditeljima. Naša Vlada je provela obrazovnu reformu... Važno je da se učitelji prilagode ovoj reformi. Mi smo razgovarali sa sindikatima. Nakon što smo dobili zahtjev za štrajk provedeno je mirenje koje je vodio ministar Aladrović. Jučer im je uz dva posto povećanja u ovoj godini ponudio dva posto u drugoj godini. Iz meni nedokučivog razloga sindikati su to odbili', kazao je Plenković.

'To nije volja za kompromisom, nego za opstrukcijom. No mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati', zaključio je s tom temom.

Osvrnuo se na nedavni Dan neovisnosti. 'Ovaj Dan neovisnosti je vjerojatno bio posljednji koji smo obilježili na takav način. Imamo ideju kako promijeniti državne praznike. To je proces na kojem smo dugo radili i konzultirali se', kazao je.

  • +17
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Novi državni praznik bio bi Dan državnosti 30. svibnja i 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Ostalo bi 13 neradnih dana jer bi se ukinuo kao državni praznik Dan neovisnosti 8. listopada te 25. lipnja, kada se od 2000. godine obilježavao Dan državnosti.

'30. svibnja kao Dan državnosti uz pažljivo njegovanje dovest će do respekta hrvatskih građana prema državi', poručio je premijer.

'Druga promjena je 18. studenog... Znamo da je Vukovar proživljavao kalvariju tri mjeseca, a tog dana doživio je konačan pad. Istog dana dogodio se ogroman zločin u Škabrnji. Činjenica da se to dogodilo istoga dana daje nam obvezu da se toga prisjećamo. Mislim da ćemo ubuduće imati vrlo jasan bitan trokut: 30. svibnja, 5. kolovoza i 18. studenog kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Ovako ovim praznicima pozicioniramo ključne datume', kazao je Plenković.

15. siječnja je Dan međunarodnog priznanja RH, a dodali smo i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

9. svibnja, Dan Europe i pobjede nad fašizmom, novi je spomendan, kao i očito bivši datum Dana državnosti 25. lipnja, koji će postati spomendan pod imenom Dan neovisnosti.

23. kolovoza će biti Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima - nacizma, fašizma i komunizma. Ovdje je dodan tek novi naziv u kojem se pojašnjava na koje se režime točno misli.

8. listopada, koji je trenutno Dan neovisnosti - Plenković predlaže da to bude Dan Hrvatskog sabora.

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH bit će izmjene Zakona o radu i još pet pripadajućih zakona.

Riječ je o Zakonu o državnim službenicima, Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji definiraju dob u kojoj je moguće zadržati se u svijetu rada,​ kao i izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se vraća​ granica​ za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina te smanjuje penalizacija s 0,3 na 0,2 posto za svaki mjesec ranijeg umirovljenja.