STIER O SLUČAJU JAGE STOJAK

'Vlada koja prisiljava na sudjelovanje u pobačaju je totalitarna'

11.08.2013 u 15:58

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac, Davor Ivo Stier, uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću, u kojemu upozorava da otkaza primalji Jagi Stojak, u kninskoj Općoj bolnici 'Hrvatski ponos', zbog toga što nije htjela sudjelovati u pobačaju - predstavlja kršenje temeljnih prava zajamčenih Ustavom RH, Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, te Poveljom Europske unije o temeljnim pravima

'Posebno Vam želim obratiti pažnju da Parlamentarna skupština Vijeća Europe u Rezoluciji 1763 (2010), izglasanoj 7. listopada 2010., izražava pravo medicinskih radnika i ustanova na priziv savjesti ovim riječima: 'Niti jedna osoba, bolnica ili ustanova ne treba biti prisiljena, ni biti smatrana odgovornom, niti biti diskriminirana na bilo koji način zbog svojeg odbijanja da izvrši, omogući, potpomogne ili pošalje na abortus, izvršenje bilo kakve vrste pobačaja, ili eutanazije ili bilo kojeg čina, koji bi prouzročio smrt ljudskog fetusa ili embrija, zbog bilo kojeg razloga', ističe Stier u pismu ministru Ostojiću.


Iz toga proizlazi da bi svaka vlast koja bi prisiljavala građane da naprave ili sudjeluju u pobačaju 'bila nedemokratskog, odnosno totalitarnog karaktera', upozorava europarlamentarac .

Primalja Jaga Stojak dobila je otkaz u kninskoj Općoj bolnici jer 14. lipnja nije htjela sudjelovati u pobačaju, pozvavši se na priziv savjesti. U obrazloženju Odluke o redovitom otkazu ugovora o radu, od 26. srpnja, stoji da se otkaz uručuje temeljem članka 107. Zakona o radu, zbog počinjene povrede radne dužnosti odbijanjem izvršenja radnog zadatka na dan 14. lipnja 2013.