BORBA PROTIV PRETILOSTI

Vlada izbacuje junk food iz škola

Pretilost trbuh debljina

Pretilost trbuh debljina

Izvor: Sipa Press / Autor: Jaubert

Ministarstvo zdravstva pripremilo je Akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine 2010. - 2012., koji je Vlada nedavno i prihvatila. Na što plan upozorava? Povećana tjelesna težina, a osobito pretilost, pridonosi razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, ponajprije razvoju šećerne bolesti, raka, bolesti srca i krvnih žila

Vlada protiv te pošasti pokreće akciju etiketiranja zdravih namirnica na policama trgovina, izbacivanjem 'junk fooda' iz automata dostupnih mladima i sličnim mjerama koje bi trebale zaživjeti do 2012. godine, s naznakom koja bi ih institucija i u kojem roku trebala provesti.

Stoga se u sklopu tog akcijskog plana forsira promicanje zdravog načina života, podizanje svijesti o važnosti poželjne težine, sprečavanju štetnih navika i smanjenju težina kod onih koji su već preteški. Koliko je kalorija na dan preporučljivo, a koliko ih unosimo? Potrebno nam je u prosjeku 2000 kilokalorija, no Hrvati ih u prosjeku unose 2700, dakle čak 700 više, upozoravaju nutricionisti. Akcijski plan stoga je utvrdio da su podjednako ugrožene sve skupine, od najmlađih do najstarijih te je za svaku od skupina propisao konkretne strategije.

Govoreći o najmlađima, izradit će se standardi i normativi za prehranu predškolske i školske djece i donijeti smjernice o oglašavanju zdrave prehrane i pića. Također, poradit će se na izobrazbi osoblja u vrtićima i školama o promicanju zdrave prehrane, pokrenuti savjetovališta za prevenciju i liječenje mladih i utvrditi kriteriji za postavljanje hrane u automate na mjestima gdje zalaze mladi.

Nisu zanemareni ni odrasli: uz pomoć liječnika obiteljske medicine valja unaprijediti praćenje stanja njihove uhranjenosti, ali i tjelesne aktivnosti. Mislilo se i na najstarije pa će se u tu svrhu obučiti patronažne sestre i uključiti nutricioniste... Preostaje tek nada da provođenje plana neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi