istraživanje

Vlada ima veliku potporu građana u borbi protiv epidemije, više od 40 posto njih traži strože restrikcije

28.03.2020 u 19:58

Bionic
Reading

Gotovo nezabilježenu potporu za sada ima Vlada u borbi protiv koronavirusa. Naime 94 posto građana smatra da Vlada poduzima odgovarajuće mjere. Samo njih 3 posto misli suprotno. Njih tri posto ne zna

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 ispitanika za Novu TV.

Zanimljivo, stariji ljudi gotovo sa 100 posto, točnije 97 posto, misle kako Vlada poduzima odgovarajuće mjere.

Zemlja je u karanteni, ne može se bez posebnih dozvola putovati iz grada u grada. No cijeli je niz restrikcija, a 53 posto građana misli da su sve restrikcije sada izrečene dovoljne. Ali i 43 posto građana misli kako restrikcije moraju biti i veće, a samo 4 posto građana je za manje restrikcije.

Hrvatska Vlada i ministar Beroš s epidemiolozima od veljače su počeli s preventivnim mjerama i na kraju restrikcijama. Mnoge zemlje u Europi prvo su negirale postojanje problema, no sada donose mjere kako se boriti protiv pandemije. Većina građana, njih 65 posto, misli kako se Hrvatska s pandemijom bori bolje od većine zemalja Europe. A da su mjere podjednake, misli njih 31 posto i tek 1 posto misli da je sve lošije. Ne zna 3 posto.

Zanimljivo da žene većinom misle kako se Hrvatska bolje bori s virusom od drugih država. A tu su i starije osobe, radno neaktivno stanovništvo te oni s nižim prihodima.

Većina građana upoznata je sa svim poslovima Kriznog stožera. Istina, njih 50 posto u potpunosti prati sve, a njih 47 posto uglavnom prati, a da ništa ne zna izjasnilo se 3 posto građana.

Vlada, 220. sjednica Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Veći interes za svakom mjerom stožera iskazuje generacija od 30 do 44 godine, visokoobrazovani i oni koji imaju djecu.

Odluke stožera većina provodi, odnosno njih 63 posto u potpunosti, a njih 35 posto naglasilo je da se drži uputa, a tek 1 posto ne sluša upute.

I tu je vidljivo kako se mjera drže žene i visokoobrazovani. Zapravo, iz svega ovoga proizlazi da se građani pridržavaju poruka i novih restrikcija stožera, ali i ono mnogo važnije u ovoj borbi protiv koronavirusa u zemlji u kojoj se nije vjerovalo institucijama, većina građana gotovo referendumski počinje vjerovati i slušati poruke iz institucija