ZAŠTITNIK SAVUDRIJSKIH RIBARA

Vlada angažirala slovenskog kapitalca: S jednim premijerom igra skvoš, drugom bio ministar

02.02.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Savudrijski ribari dobili su moćnog zaštitnika u Sloveniji - njihove interese zastupat će poznati slovenski odvjetnik Miha Kozinc, kojeg je hrvatska Vlada angažirala da se žali na kazne koje su isporučene ribarima. No izbor ovakve odvjetničke face nije slučajan. Donosimo vam zanimljive crtice iz biografije Kozinca, koji se tijekom karijere više puta na neki način sudarao s interesima Hrvatske

Kozinc je kao predsjednik slovenske odvjetničke komore bio na komemoraciji za odvjetnika Marijana Hanžekovića u Zagrebu pa se s našim ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem zaputio u Umag, u kojem je potom u kasnim večernjim satima sudbinu ribara predao u ruke ovog slovenskog odvjetnika. Njemu su savudrijski ribari potpisali punomoć da ih pred slovenskim sudovima zastupa i piše žalbe zbog kazni koje su im stigle iz Slovenije.

Ovaj poznati 65-godišnji slovenski odvjetnik spada u kategoriju kapitalaca: dobar je s političarima, druži se s lijevom političko-društvenom kremom, bio je u dva navrata ministar pravosuđa, a najintenzivniji medijski tretman dobio je postavši odvjetnikom navodne žrtve u seks-skandalu slovenske inačice Milana Bandića, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića. Uz to ga je slovenski politički emigrant optužio za suradnju s Udbom.

Kozinc, koji se hvali time kako igra skvoš s bivšim premijerom Janezom Janšom, poznatiji je pak po vezi s Janezom Drnovšekom. Kao ministar pravosuđa bio je u dvije Drnovšekove vlade. No ne u cijelom mandatu, već tijekom 1993. i 1994. godine.

>>> Hrvatski odvjetnik otkrio nam je taktiku kojom će braniti slovenske ribare

Naši dobro upućeni izvori govore nam kako je Kozinc uživao iznimno Drnovšekovo povjerenje te mu je ostao neformalni savjetnik i mnogo godina nakon izlaska iz vlade. Upravo je on, kaže nam naš izvor, bio alfa i omega famoznog sporazuma o razgraničenju koji su 2001. potpisali Janez Drnovšek i tadašnji hrvatski premijer Ivica Račan.

  • +33
Komemoracija za Marijana Hanžekovića Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Taj je sporazum predviđao izrazito lošu crtu razgraničenja u Savudrijskoj vali; Sloveniji bi pripalo 80 posto zaljeva i dobila bi pristup međunarodnim vodama. Naš izvor kaže kako bi se Drnovšek, koji je preminuo 2008., da zna za najnoviji Kozinčev angažman s hrvatskim ribarima, sigurno okretao u grobu.

Kozinc je zbog toga zasigurno dobro upoznat s hrvatsko-slovenskom problematikom. No pitanje je zar je za pisanje običnih žalbi za kazne trebalo angažirati odvjetnika s ovakvim pedigreom, čiji honorari sigurno nisu niski.

Arbitražni spor godinama je politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš

A Kozinc s honorarima nema problema. Njegov odvjetnički ured više od 20 godina zastupa ljubljansku gradsku vlast, kojoj je sada na čelu gradonačelnik Zoran Janković. Upravo je zbog njega protagonist naše priče zaslužio intenzivan medijski tretman u Sloveniji.

Naime protiv Jankovića se provodila istraga zbog malverzacija pri gradnji ljubljanskog stadiona Stožice, čiji je glavni zagovornik bio upravo on, te poslovanja njegova poduzeća Electa. U sklopu istrage Janković je bio praćen i prisluškivana mu je komunikacija, a dijelovi su i javno objavljeni.

To je ljubljanskog gradonačelnika uvelo u seks-aferu jer je istraga navela na zaključak da je Janković tražio seksualne usluge od mlade farmaceutkinje, za koju je onda posredovao pri dobivanju zaposlenja u gradskoj ljekarni kod njezinog šefa.

Tu u priču ulazi Kozinc te postaje odvjetnikom spomenute mlade farmaceutkinje. No medijima nije dugo trebalo da zaključe kako je u sukobu interesa jer u isto vrijeme zastupa i nju i gradsku vlast, kojoj je sada na čelu Janković. Kozinc se pravdao time kako to nije sukob interesa jer da je jedno on kao odvjetnik, a drugo njegov odvjetnički ured koji zastupa Ljubljanu.