BOŠNJAKOVIĆ OTKRIO

Savudrijski ribari potpisali punomoć, Vlada za njih angažirala zanimljivog odvjetnika

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 01.02.2018 23:06
  • Objavljeno 01.02.2018 u 23:02
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je u Umagu održao sastanak s tridesetak uglavnom savudrijskih ribara kojima je osigurana pravna pomoć i do ponedjeljka će odvjetnički ured iz Ljubljane u ime ribara podnijeti žalbe na kazne koje su do sada dobili, a najavio je i da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz dio odluke kojom im se prijeti prelaskom preko granice

'Mi smo konkretno razgovarali o svemu. Postoje određene prekršajne naloge u odnosu na određeni broj ribara u Savudriji kojima smo sukladno našim obećanjima osigurali pravnu pomoć. Prvi važni korak koji moramo napraviti je podnošenje žalbi na te prekršajne naloge', rekao je ministar Bošnjaković nakon sastanka koji je trajao nepunih sat vremena. Dodao je da ribarima ponuđen ljubljanski odvjetnik Miha Kozinc, bivši ministar pravosuđa Republike Slovenije.

'Odvjetnik je bio na sastanku s ribarima, prezentirao i pojasnio im je cijelu proceduru i u kojem će smjeru ona ići. Potpisane su punomoći a rok u kojem treba podnijeti žalbe na dosad pristigle prekršajne naloge je utorak. Mi ćemo žalbe podnijeti već u petak, one su u pripremi, kako ne bi bilo spora jesu li podnesene u roku', istaknuo je ministar Bošnjaković dodavši kako će Ministarstvo i dalje biti u kontaktu s predstavnicima ribara te da će 'imati punu podršku Vlade, kao i do sada'.

  • +17
  • +14

Bošnjaković sa savudrijskim ribarima

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX

Po njegovim riječima, ovo je prvi konkretni korak jer postoji i konkretan dokument.

'Vlada je uz naše ljude, uz naše ribare i naravno da će snositi troškove kako smo i obećali. Nesporazum se odnosi na jednostranu implementaciju arbitražnog sporazuma kojeg Hrvatska ne priznaje, a ono se reflektira na život ribara', poručio je Bošnjaković.

Na pitanje novinara što se može očekivati dalje s obzirom na to da se radi o privremenom rješenju, ministar je odgovorio kako Hrvatska vjeruje u razgovor i u dogovor, što uostalom i cijelo vrijeme zagovara. 'Idemo korak po korak, u fazi smo podnošenja žalbe', rekao je Bošnjaković.

Najavio je da će Hrvatska otvoriti i ustavno-pravni postupak vezan uz onaj dio odluke kojom se prijeti prelaskom preko granice.

'Naš će odvjetnik poduzeti ustavno-pravno lijekove gdje se ukazuje da taj dio nije razmjeran i opravdan te nije u duhu Europske unije' - poručio je hrvatski ministar pravosuđa.

  • +22
  • +19

Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izrazio je zadovoljstvo razgovorom u Umagu istaknuvši kako je time nastavljena dobra suradnja s Vladom.

'Dodijeljen nam je odvjetnik, ribari su potpisali punomoć. Vjerujem da će Ministarstvo pravodobno odgovoriti na sve te kazne' - istaknuo je Momić potvrdivši kako je do sada pristiglo ukupno devetnaest kazni. Savudrijski ribar Dieego Makovac, koji je zajedno sa suprugom dobio 18 kazni, kazao je da su ribari zasad zadovoljni.

'Angažiran je odvjetnički ured, mi nećemo to morati plaćati. Sve su žalbe proslijeđene. Par dana nećemo ići u sporno područje, uputit ćemo se do njihove crte pa ćemo vidjeti hoće li oni doći do same crte'- poručio je Makovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!