pod budnim okom

Troskot se vratio u '21., prijavio birački odbor: Ubacivali su se dodatni glasovi

21.03.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Zvonimir Troskot (Most) podnio je u četvrtak Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kaznenu prijavu protiv predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora u Koritinji i Ribarima zbog sumnji na kazneno djelo protiv biračkog prava na lokalnim izborima 2021. godine

Troskot je u izjavi novinarima objasnio kako postoji osnovana sumnja da su se kroz te biračke odbore ubacivali dodatni glasovi jer je glasalo mnogo više osoba nego što je popisano stanovnika u tim mjestima.

"Registar birača nije ažuriran, postoje veliki prostori za manipulaciju, a kaznenu prijavu podižemo tu gdje postoje konkretni primjeri. U Ribarima je 77 stanovnika, a glasalo je više od 120 birača", rekao je.

Prijava je podignuta protiv predsjednika i članova odbora u Ribarima i Koritinji, njihova imena su uklonjena s mrežnih stranica radi zaštite privatnosti, no Općinsko državno odvjetništvo zna o kome se radi, dodao je.

"Predsjednici i članovi odbora imali su sve informacije i potpisali su zapisnike. Za te odbore možemo dokazati osnovanu sumnju, ne upiremo prstom, neka odvjetništvo istraži", poručio je Troskot.

Tvrdi da je HDZ na taj način u gradskom prstenu nadoknadio glasove koje je izgubio u središtu Karlovca, pa su tada provedeni izbori nelegitimni i nelegalni.

"Za parlamentarne izbore ćemo pratiti kako se radi. Velik je interes svih opozicijskih stranaka za popunjavanjem što većeg broja biračkih odbora diljem Hrvatske, posebice u malim mjestima", kaže Troskot.

Takvim potezom pokazujemo da smo ozbiljni u namjerama i ćemo se institucionalnim potezima boriti protiv korupcije i za interese naših građana, rekao je.