IVICA SENJAK ZA TPORTAL

Hrvatski odvjetnik otkrio nam je taktiku kojom će braniti slovenske ribare

02.02.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Slovenski ribari kojima je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo prekršajne prijave zbog prelaska crte razgraničenja u Savudrijskoj vali, kao odgovor na jednak potez s druge strane granice, uputit će prigovore i na sudu pokušati dokazati da nisu krivi. Njihov hrvatski odvjetnik Ivica Senjak za tportal je otkrio strategiju po kojoj će, čini se, izbjegavati raspravu o morskoj granici dviju država i skoncentrirati se na individualnu odgovornost svakog ribara posebno

'Ako su isplovili i ribarili u pratnji državnih organa, odnosno MUP-a, onda je jasno da oni ne snose krivnju nego da se problem mora riješiti na razini država. Politička dimenzija se rješava politički, a ne kroz prekršajni postupak', kazao je ovaj pulski odvjetnik za tportal.

Otkrio je da mu se dio prijavljenih ribara već obratio, preostale očekuje ovih dana, pa će u njihovo ime službeno osporiti policijske prekršajne naloge i potom će se postupak proslijediti Prekršajnom sudu u Puli, ili jednoj od ispostava u Pazinu, Labinu ili Umagu. Poznato je da je hrvatski MUP procesuirao jedanaest incidenata, no u nekim slučajevima su prijavljene i tvrtke i njihove odgovorne osobe, pa se ukupno očekuje 16 ili 17 predmeta. Senjak se ograđuje izjavom da o svemu još uvijek govori općenito jer će trebati detaljno proučiti svaki slučaj posebno, što se očekuje i od suda.

'Svaka strana ima svoju istinu, ali sud se mora koncentrirati na svaki događaj posebno i ukoliko su u njega umiješave državne institucije, ribari ne mogu snositi odgovornost, nego im to samo može ići u prilog. Nezasluženo su došli u prvi plan i ne smiju zbog toga ispaštati, a Prekršajni sud sasvim sigurno nije nadležan za utvrđivanje granica', dodaje odvjetnik  Senjak.

U postupku koji će uslijediti slovenski ribari imat će pravo biti nazočni zajedno sa svojim braniteljima te iznijeti svoju obranu.

  • +22
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ivica Senjak tijekom devedesetih bio je zaposlen u kriminalističkoj policiji PU istarske, potom prelazi na mjesto savjetnika u Županijskom sudu, zatim postaje općinski državni odvjetnik u Bujama, a od 2004. godine prebacuje se u odvjetničke vode. Specijaliziran je za kazneno pravo.

Kaže da je na slučaju slovenskih ribara angažiran zahvaljujući preporuci jedne odvjetničke kuće iz Slovenije, s kojom je povremeno znao surađivati.

  • +17
Bošnjaković sa savudrijskim ribarima Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic / CROPIX