deset od 13

Sabor se raspušta, a novi ustavni suci nisu izabrani. Aktivira se posebni mehanizam

13.03.2024 u 09:27

Bionic
Reading

Sedmog lipnja ove godine desetorici od trinaest sudaca/sutkinja Ustavnog suda istječe redovni osmogodišnji mandat. Trebali su toga dana isprazniti svoje radne sobe, ali to se neće dogoditi jer Sabor koji se u srijedu raspušta nije izabrao nove

Prema Ustavu, predsjednik Ustavnog suda dužan je šest mjeseci prije isteka mandata svakoga od sudaca o tome obavijestiti predsjednika Sabora, a ovaj predsjednika saborskog Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav. Nakon toga kreće se u zakonom propisanu proceduru izbora novih.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kako su za Jutarnji list potvrdili s Ustavnog suda, početkom prosinca prošle godine izvijestio je predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da deset sudaca ulazi u zadnjih šest mjeseci mandata. Jandroković, međutim, njegovu pisanu obavijest nije proslijedio Odboru za Ustav, već je o njoj tek usmeno obavijestio predsjednika odbora Dražena Bošnjakovića.

Kako je sada jasno da se novi suci u ovom sazivu Sabora neće izabrati aktivirat će se ustavni mehanizam za iznimne situacije. Naime, Ustavom je propisano da ako na mjesto ustavnog suca kojem je istekao mandat nije izabran novi, postojećem sucu mandat se može produljiti, ali ne dulje od šest mjeseci. To znači da deset ustavnih sudaca čiji redovni mandati istječu 7. lipnja na Ustavnom sudu mogu ostati najdulje do 7. prosinca ove godine.