REZANJE BOŽIĆNICA, REGRESA...

Vlada amenovala dogovor sa sindikatima

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 26.07.2012 17:04
  • Objavljeno 26.07.2012 u 15:15
Neven Mimica

Neven Mimica

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dogovoreni nacrt kolektivnog ugovora sa sindikatima državnih službi prihvatila je i Vlada na današnjoj sjednici. To omogućuje da se novi kolektivni ugovor potpiše već sljedeći tjedan

Novi kolektivni ugovor vrijedio bi sljedeće četiri godine, uz tekst dodatka u kojemu su opisani izuzeci ispregovaranih prava. Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je da su u novom kolektivnom ugovoru zadržana sva postojeća prava:

'Najveća izmjena odnosi se na dio oko naknada za prijevoz gdje smo definirali precizniji sustav: naknade će se isplaćivati onima koji stvarno koriste osigurani javni ili osobni prijevoz kako bismo spriječili zlouporabe tog instituta, kojih je očito bilo', rekao je Mimica i dodao da je dogovoreno da se neće isplatiti božićnica, dok regres ostaje samo za ovu godinu.

'Dogovoreno je smanjivanje dnevnice za službena putovanja sa 179 na 150 kuna, a smanjili smo i jubilarne nagrade na pola. Postojeći dodatak sporazuma, po kojem bi se osnovica za plaću uvećavala za šest posto kada bi bio zabilježen uzastopni kvartalni rast BDP-a od najmanje dva posto, primjenjivao bi se od početka naredne godine - nakon zabilježenog rasta BDP-a', rekao je Mimica.

Mimica objašnjava da to znači da se, primjerice, nakon rasta BDP-a u prvom i drugom tromjesečju jedne godine za više od dva posto, osnovica automatski ne bi mijenjala u trećem kvartalu te godine, nego početkom sljedeće godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi