MATURANTICA VIKTORIJA

Vjerujem u Vukovar i bolji život u svom gradu

18.11.2015 u 21:46

Bionic
Reading

Za Viktoriju Mezak nema ljepšeg grada od Vukovara. Iako je rođena u Zagrebu, s roditeljima se vratila u ovaj grad na Dunavu 2001. jer joj je majka Vukovarka. Sada punoljetna maturantica četvrtog G e razreda vukovarske Ekonomske škole svoja razmišljanja o gradu u kojem je provela djetinjstvo podijelila je u razgovoru za tportal

'Htjela bih ostati u Vukovaru jer vjerujem da ovaj grad ponovno može oživjeti i biti kakav je nekada bio. To od njega mogu napraviti mladi ljudi', smatra Viktorija. Srednjoškolske klupe iduće godine planira zamijeniti studentskim. Budući da želi postati učiteljicom razredne nastave ili odgajateljicom u dječjem vrtiću, planira upisati fakultet u obližnjem Osijeku. No, priznaje, nakon toga bi se vratila kući.

'Uvijek bih se vratila. Ovdje sam odrasla, a ovdje su mi i roditelji', jasna je ova mlada djevojka, po rođenju Zagrepčanka, a u srcu Vukovarka.

Slično, kaže, razmišljanju i njezini prijatelji, ali i razredne kolege. Većina koju poznaje planira ostati u rodnom gradu, neki i studirati u njemu.

'Ne mora značiti, ako netko ostane studirati u Vukovaru, da je taj studij manje vrijedan od onoga u Zagrebu ili bilo gdje dalje. Možda su neki profesori čak i bolji', poziva ih Viktorija Mezak.

Uz grad uz Dunav, u kojem je odrasla, vežu je samo lijepi trenuci iako ga trenutno smatra pustim.

'U Vukovaru kao gradu prije je bilo puno bolje živjeti. Znam to jer su mi o tome govorili roditelji. Sada je on dosta pust. Većina mladih u potrazi za poslom odlazi izvan njega, ali i Hrvatske, u inozemstvo. Ovdje nema posla', kaže ona.

Zbog toga što je iz Vukovara nikada se osobno nigdje nije osjećala povlaštenijom. Nikada, priznaje, nije imala takav osjećaj iako je iz priča svojih prijatelja znala čuti i drugačija iskustva.

'Ljudi su ih znali drugačije, čudno gledati jer su iz Vukovara, kao da smo, da tako kažem, siromašniji', tumači.

Ne smatra niti očekuje da bi djeca iz Vukovara primjerice prilikom upisa na željene fakultete trebala uživati određene privilegije jer misli da su svi ravnopravni u utrci za studentsku klupu.

'To se ne treba gledati tako jer svi trebamo imati jednaka prava i privilegije prilikom upisa. Iako možda neki misle da je nama jednostavnije, to uopće nije tako', zaključuje vukovarska maturantica Viktorija te sa svojom generacijom školskih kolega i prijatelja ima samo jednu želju – vratiti život i dušu Vukovaru kakav je nekada bio.