vatikan

Vjernici će do srijede moći odati počast papi emeritusu Benediktu XVI. u bazilici sv. Petra

02.01.2023 u 08:41

Bionic
Reading

Vjernici od ponedjeljka ujutro mogu odavati počast papi emeritusu Benediktu XVI. čije je tijelo položeno u bazilici svetog Petra

Vrata bazilike u ponedjeljak će biti otvorena za javnost od 9 do 19 sati, a u utorak i srijedu od 7 do 19 sati. Ulaz je slobodan i ne zahtijeva rezervaciju ulaznica, objavio je Vatikan.

Papa Franjo predvodit će pogreb prvog njemačkog pape u suvremenoj povijesti u četvrtak ujutro. Tijelo pape u miru prevezeno je u zoru u Baziliku sv. Petra, najveću katoličku crkvu na svijetu koja može primiti desetke tisuća vjernika. Remekdjelo arhitekture, spoj renesanse i baroka, bazilika je završena 1626. i jedno je od najsvetijih mjesta kršćanstva jer je u njoj i grobnica sv. Petra, prvog biskupa Rima kojega su naslijedili drugi pape.

Papa u miru Benedikt XVI. umro je u subotu ujutro u dobi od 95 godina nakon što je Vatikan u srijedu objavio da mu se zdravlje pogoršalo, a papa Franjo pozvao katolike da mole za njega.

"Gospodine, volim te", bile su posljednje riječi Benedikta XVI., izgovorene na talijanskom jeziku u prisutnosti medicinske sestre uoči smrti, rekao je njegov osobni tajnik, nadbiskup Georg Gänswein.

Pravim imenom Joseph Ratzinger, rođen u Bavarskoj, izabran je za papu 2005. nakon smrti Ivana Pavla II., a odrekao se papinske službe 2013. zbog narušenog zdravlja i povukao se u samostan u Vatikanskim vrtovima.

  • +16
Bivši papa Benedikt XVI. Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia