tople riječi o prethodniku

Papa Franjo odao dirljivu počast 'ljubaznom' Benediktu XVI. koji je umro u 95. godini

31.12.2022 u 21:26

Bionic
Reading

Papa Franjo odao je dirljivu počast svom prethodniku, "ljubaznom" Benediktu XVI. koji je umro u subotu u 95. godini i čije je odreknuće od službe 2013. iznenadilo cijeli svijet.

Tijelo Benedikta XVI., koji je umro u subotu u 95. godini, bit će izloženo od ponedjeljka u Bazilici svetog Petra kako bi vjernici mogli odati počast, objavila je Sveta Stolica, dodajući da će se sprovod bivšeg pape održati 5. siječnja i da će ga predvoditi papa Franjo.

Bivši papa umro je u subotu u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu gdje je živio od odreknuća 2013., objavio je glasnogovornik Svete Stolice.

Tijekom večernje koju je u subotu navečer slavio u Bazilici svetog Petra, Papa je rekao za Benedikta da je bio "tako plemenita i tako ljubazna osoba".

"Osjećamo toliku zahvalnost u našim srcima", rekao je Papa rođen u Argentini, istaknuvši da "samo Bog poznaje vrijednost i snagu njegove zagovorne molitve, njegove žrtve što ju je podnio za dobrobit Crkve".

Sprovod 265. pape bit će "svečan, ali jednostavan", rekao je Matteo Bruni i održat će se u nazočnosti desetaka tisuća vjernika te predsjednika država i vlada. Bit će pokopan u kripti Bazilike svetog Petra.

Zdravlje njemačkog teologa koji je vodio Katoličku Crkvu od 2005. do 2013. pogoršalo se zadnjih dana, a papa Franjo ga je posjetio u srijedu.

Na upit AFP-a, talijanski vatikanist Marco Politi rekao je u subotu da je Benedikt XVI. bio "važan kao teolog, ali nije imao psihički profil za ulogu pape".

"Dio crkvene povijesti odlazi s njim. Konzervativci, mašući svojom zastavom, već deset godina vode građanski rat protiv Franje. (Njegovom smrću) gube živi znak i više ne mogu reći 'ovo je pravi papa, a ovo je lažni' ", ocijenio je.