vjekoslav prebeg

Hrvatu zarobljenom u Ukrajini sudit će se u nepriznatoj Republici Donjeck, prijeti mu smrtna kazna

15.08.2022 u 12:22

Bionic
Reading

Danas počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu koji je početkom svibnja uhićen u blizini Mariupolja. Prebeg je optužen za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti, sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu i neprijateljstvima, počinivši radnje usmjerene na nasilno preuzimanje vlasti i promjenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck

On optužbe demantira te tvrdi da nije plaćenik niti pripadnik Azova. Sudit će mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck, a prijeti mu doživotni zatvor ili smrtna kazna.

'Organizacija koja drži u zarobljeništvu našeg državljanina je nepriznata i formalno ne postoji, ali s druge strane postoji obveza Hrvatske da učini sve što može da bi oslobodila svog državljanina. U tom slučaju na raspolaganju su dobre usluge onoj strani kojima odnos s Hrvatskom, a koja ima odnose s ovima koji su zarobili našeg državljanina.

Mogućnosti su vrlo oskudne jer samo dvije strane imaju odnose s odmetnuti ruskim pokrajinama, s jedne strane Rusija, a s druge Ukrajina', rekao je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, za RTL, dodajući da Hrvatska, pravno gledano, nema puno mogućnosti da išta poduzme.

Nova snimka na dan suđenja

Danas je, na dan suđenja, objavljena nova snimka u kojoj Prebeg govori kako se našao u Ukrajini. U snimci kaže da je dobio ponudu da može ostati u Ukrajini ako ide po ugovor na vojnik rok. 'Kako strani službenici vojske dobivaju boravišnu dozvolu dok im traje ugovor, a nakon tri godine mogu dobiti i državljanstvo, ja sam se odlučio na ugovor. Bio sam na nekoliko kilometara sjeverno od tvornice Iliča, gdje smo imali kontrolni punkt. Odveli su nas na punkt i rekli da ćemo biti u drugoj liniji te da napravimo rovove, koje smo iskopali', rekao je u snimci.

Uz Prebega, još četvorica stranih državljana optuženi su da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani – Britanac John Harding i Šveđanin Mathias Gustafsson, kojima također prijeti smrtna kazna. Osuđeni su i Britanci Dylan Healy i Andrew Hill, no bez smrtne kazne. Svi optuženici izjasnili su se da nisu krivi.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) objavilo je da Hrvatska najoštrije osuđuje podizanje optužnice, te da je 'ne smatra utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima'. Ministarstvo i nadležne službe su u kontaktu s ukrajinskih vlastima i ostalim partnerima, ne bi li se rasvijetlio slučaj i oslobodio Hrvat.