meta napada već tjedan dana

Nuklearna ucjena? Ukrajina i Rusija ponovno se međusobno optužuju za napade na Zaporižje

13.08.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Kijev i Moskva ponovno su se u subotu međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižje, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već tjedan dana meta napada

'Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora', objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom, prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu. 'Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u tijeku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižje... Razmak između ispaljivanja granate i pogotka su tri do pet sekundi', dodaje se u poruci.

Okupatorske vlasti koje je postavila Rusija u zonama koje je okupirala u toj oblasti optužile su ukrajinske snage da su odgovorne za napade. 'Energodar i nuklearka Zaporižje ponovno su pod vatrom Zelenskijevih militanata', objavio je na Telegramu pripadnik proruske vojne i civile uprave Vladimir Rogov. Projektili su pali 'u zone koje se nalaze na obalama Dnjepra i u elektrani', rekao je, ne navodeći podatke o žrtvama ni šteti.

  • +21
Rat u Ukrajini 10.08.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Dnjepar razdvaja zone pod kontrolom Rusa od onih pod kontrolom Ukrajine. Zbog napada na Zaporižje u četvrtak se sastalo Vijeće sigurnosti UN-a. U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori. U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kritizirao je Rusiju da provodi 'nuklearnu ucjenu'.