prijeti mu najteža kazna

MVEP odbacuje optužnicu protiv Hrvata zarobljenog u Ukrajini: 'Ne smatramo je utemeljenom i legalnom, protivna je međunarodnom pravu'

10.08.2022 u 11:50

Bionic
Reading

Nakon što je podignuta optužnica protiv Vjekoslava Prebega, Hrvata zarobljenog od ruske strane u Ukrajini, o svemu se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

'Republika Hrvatska najstrože osuđuje podizanje optužnice protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega od strane tzv. Narodne Republike Donjeck. Republika Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i nadležne službe su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio gospodin Prebeg. Također, nadležne službe Republike Hrvatske u stalnom su kontaktu s obitelji gospodina Prebega', stoji u priopćenju MVEP-a.

Podsjetimo, optužnica koju je podignulo tužiteljstvo samoproglašene i međunarodno nepriznate tzv. Narodne Republike Doneck (NRD), predana je sudu na daljnje postupanje. Kako pišu mediji, kazne po tamošnjem zakonu za ova kaznena djela su doživotni zatvor ili smrtna kazna.

  • +12
Rat u Ukrajini 29.07.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV