STRUČNJACI UMIRUJU

Visoka razina radijacije u nuklearki u Novom Meksiku

18.02.2014 u 14:42

Bionic
Reading

Ovog je vikenda otkrivena visoka razina radijacije na odlagalištu nuklearnog otpada u američkoj državi Novi Meksiko, potvrdilo je Ministarstvo energetike SAD-a. Stručnjaci tvrde da nema opasnosti za zaposlenike i okolinu

U izoliranom području odlagališta, na dubini od pola milje, otkrivena je povišena razina radijacije što je dovelo do zatvaranja ventilacijskog sustava u pogonu, potvrdili su iz Ministarstva za CNN. Istražitelji će ovoga tjedna potvrditi točnu razinu radijacije, no smatraju da nema opasnosti za okolinu jer je sustav automatski zatvorio proboj zraka prema vani.

S obzirom na to da je radijacija otkrivena kasno u petak navečer, rizik je bio minimalan za zaposlenike, a svi oni koji su se našli u postrojenju u to doba poslani su u karantenu i potom pušteni kućama nakon što je potvrđeno da nema opasnosti za zdravlje. Kada se alarm oglasio, nitko se od zaposlenika nije nalazio u podzemnom dijelu odlagališta, tvrde u Ministarstvu energetike.

Iz države Novi Meksiko poručili su da nastavljaju pratiti situaciju te da im je prioritet sigurnost osoblja u postrojenju i zaštita okoliša.