SINDIKATI I BRANITELJI INE

Više od tisuću prosvjednika dolazi pred Vladu

25.04.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Tri sindikata i udruge branitelja Ine prosvjedovat će na Markovu trgu u Zagrebu protiv prodaje vlasničkih udjela Ine i tražiti njezino očuvanje kao vertikalno integrirane naftne kompanije

Također traže zaštitu zaposlenja i zadržavanje prodavačkog osoblja maloprodaje unutar Ine, opstanak Rafinerije nafte Sisak, daljnju modernizaciju rafinerija i mreže benzinskih postaja, razvojnu politiku Ine, povećanje proizvodnje, prerade i prodaje naftnih derivata te Inu kao snažnu i samostalnu hrvatsku kompaniju i regionalnog lidera.

Gošća Dnevnika 3 bila je predsjednica sindikata Inaš Maja Rilović. Nedavno su prosvjedovali ispred zgrade Ine, a kako se ništa nije promijenilo, sada idu pred Vladu. Uprava Ine u pregovorima nas je opstruirala oko rješenja maloprodaje unutar Ine d.d., odnosno radnika s benzinskih postaja, rekla je Rilović. Očekuju da ih primi premijer Zoran Milanović, kojemu su uputili zahtjev, no odgovor nisu dobili. U videoprilogu pogledajte cijeli razgovor s Majom Rilović.

Radnicima će se obratiti sindikalni čelnici i predstavnik braniteljskih udruga. Uoči prosvjeda poručili su da je Vladina obveza zaštita strateških nacionalnih interesa i energetske neovisnosti Hrvatske.

Više od tisuću radnika Ine prosvjedovalo je krajem ožujka pred sjedištem kompanije u Zagrebu protiveći se planovima Uprave o ustupanju dijela poslova drugim tvrtkama i osobama, smanjenju broja zaposlenih i namjeri poslodavca da pravilnikom o radu, umjesto kolektivnim ugovorom, regulira prava zaposlenih. Posebice su se usprotivili namjeri da se 2.500 radnika zaposlenih u maloprodaji, odnosno benzinskim postajama, izdvoji u drugu, novu tvrtku. Najavili su da neće pristati na raskid sadašnjih i potpisivanje novih ugovora o radu jer se boje snižavanja plaća i ukidanja dosadašnjih prava.

Upozorili su da je samo u zadnje tri godine broj radnika u Ina Grupi smanjen za oko 3.000, iako je to suprotno najavama MOL-a prilikom ulaska u vlasništvo Ine. Ustvrdili su da Ina ne vodi razvojnu politiku, zbog čega će doći do daljnjeg pada poslovnih aktivnosti i smanjenja korištenja kapaciteta, što će nepovoljno utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.