ekonomska i politička kriza

Više od pola milijuna Venezuelaca od siječnja ušlo u Ekvador

10.08.2018 u 15:08

Bionic
Reading

Nešto više od pola milijuna Venezuelaca koji bježe iz zemlje zahvaćene teškom gospodarskom i političkom krizom sklonilo se u Ekvador od početka godine, priopćio je u petak UN

"Od početka godine oko 547.000 Venezuelaca je ušlo u Ekvador preko kolumbijske granice, u prosjeku 2.700 do 3.000 muškaraca, žena i djece na dan", rekao je glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice William Spindler na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

"No priljev raste i u prvom tjednu kolovoza u zemlju je ušlo oko 30.000 Venezuelaca, više od 4.000 na dan", dodao je, pohvalivši Ekvador zbog toga što je proglasio stanje najviše pripravnosti, što mu omogućuje povlačenje sredstava.

Većina ih bježi pješice, u neizvjesnim uvjetima. Tek 20 posto onih koji dolaze u Ekvador ostaju u toj zemlji, a ostali nastavljaju put prema Peruu i Čileu, dodaje UNHCR.

  • +28
Izbjeglice u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Po Spindlerovim riječima, "egzodus Venezuelaca je među najvećim seobama stanovništva u povijesti Latinske Amerike", ali UN ipak ne posjeduje ukupne podatke o toj krizi zbog "propusnosti" granice, napose s Kolumbijom.

Glasnogovornik je rekao i da tek "manji broj" Venezuelaca traži azil jer susjedne zemlje nude druge mogućnosti prihvata migranata.