PERU VRIJE

Više od 5000 prosvjednika protiv pomilovanja Fujimorija

26.12.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Više od pet tisuća Peruanaca prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer u Limi, usprkos božićnim blagdanima, osuđujući pomilovanje odobreno bivšem predsjedniku Albertu Fujimoriju te zahtijevalo ostavku sadašnjeg šefa države kojeg optužuju da je tu mjeru politički ispregovarao.

"Van, van PPK!" (nadimak za predsjednika Pedra Pabla Kuczynskog) skandirali su prosvjednici sišavši na ulicu u smiraj dana nakon poziva upućenih s društvenih mreža.

Znatne sigurnosne snage raspoređene su na ulicama glavnog grada Perua kako bi spriječile prosvjednike do dođu do klinike gdje je Alberto Fujimori hospitaliziran u subotu zbog aritmije i niskog krvnog tlaka te ispred koje se okupilo više stotina njegovih pristaša slaveći njegovo oslobađanje.

Sukobi su izbili tijekom večeri između prosvjednika i policajaca koji su koristili suzavac i palice kako bi rastjerali gomilu, ozlijedivši jednog snimatelja nacionalne televizije.

Po liječniku Alejandru Aguinagi, Alberto Fujimori još se uvijek nalazi na intenzivnoj njezi.

  • +7
Prosvjedi u Peruu Izvor: Reuters / Autor: MARIANA BAZO

Predsjednik od 1990. do 2000., 79-godišnji Fujimori, japanskog podrijetla, služio je od 2007. godine 25-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti jer je naručio ubojstvo 25 osoba tijekom rata protiv Svijetle staze (maoistička krajnja ljevica).

Po zadnjim anketama, 65 posto Peruanaca bilo je za amnestiju nekadašnjeg šefa države.