BOLOVIJA NA NOGAMA

Farmeri divljali zbog rezanja količine usjeva koke

23.02.2017 u 10:00

Bionic
Reading

Zbog najave rezanja količine usjeva koke u glavnom gradu Bolivije izbili su nasilni prosvjedi tijekom kojih je uhićeno 150 prosvjednika. Najava smanjenja količine usjeva bolivijska je vlada donijela budući se većina lišća koke nakon žetve pretvara u kokain

Nasilni prosvjedi izbili su u ponedjeljak navečer ispred palače predsjednika Eve Moralesa, pa je u pomoć pozvana policijska postrojba za suzbijanje nereda budući su prosvjednici zapalili jednu policijsku postaju te potom ometali vatrogasce u pokušaju savladavanja požara.

Ogorčeni farmeri pobunili su se, naime, nakon što je Morales najavio kako će prostorno smanjiti oranice za uzgoj koke na maksimalnih 20.000 hektara obradivih površina. Uzgajivači se, pak, zalažu na neograničenu sjetvu, odnosno na uzgoj koke koliko to traži tržište.

Prema posljednjem izvješću Ujedinjenih naroda, Bolivija sa svojih 20.000 legalno obradivih površina treća je u svijetu država po proizvodnji koke, odmah iza Kolumbije i Perua.

Vlada već nekoliko godina pokušava vlastitim mjerama kontrolirati ilegalnu proizvodnju nakon što je 2008. godine protjerala američku Upravu za suzbijanje droge. Lišće koke u Boliviji i Peruu stoljećima se koristi u medicinske i duhovne svrhe, no koka je i sirovina od koje se proizvodi kokain.

Morales je prije nekoliko godina predao kontrolu nad usjevima sindikatima uzgajivača koke, koji sami uvode red i dozvoljavaju pojedinim uzgajivačima uzgajanje koke na komadu zemljišta određene površine, a također, potiču poljoprivrednike da sade i druge kulture.

Bolivijski predsjednik je, pak, veliki zagovornik koke te je prošle godine papi Franji poklonio knjige o ljekovitim svojstvima listova, a četiri godine ranije pozvao je Ujedinjene narode da ukinu zabranu žvakanja listova koke, koja je uvedena 1961. godine, poklonivši pritom bivšem Glavnom tajniku UN-a Ban Kim-moonu tortu od koke.