ŠOVINISTIČKA PETICIJA

Više od 22 tisuće Čeha protiv većih prava muslimanima

12.09.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Više od 22 tisuće Čeha dosad je potpisalo peticiju protiv davanja većih prava muslimanima u toj zemlji, objavili su u petak češki mediji

Pokretači peticije pod nazivom 'Ne želimo islam u Češkoj Republici' uručili su potpise parlamentarnom odboru za predstavke.

Povod za organiziranje peticije bio je istek roka od deset godina od službenog upisa Središnjice muslimanskih zajednica (UMO) u registar vjerskih zajednica, što bi sada trebalo donijeti veća prava češkim muslimanima. Sukladno češkim zakonima, nakon isteka deset godina od registracije vjerska zajednica ima pravo na vjeronauk u školama, vojno dušobrižništvo i priznavanje brakova sklopljenih pred vjerskim službenikom.

'Peticija je usmjerena protiv punog priznavanja UMO-a, odnosno protiv dodjele drugog stupnja registracije u smislu zakona. Ona nije protiv muslimana pojedinaca, nego protiv onih dijelova islama koji nisu u skladu s demokratskim poretkom i ljudskim pravima', pojasnili su autori peticije.

Parlamentarni odbor sad bi se trebao izjasniti o peticiji.

Udio muslimana u Češkoj, koja ima 10,5 milijuna stanovnika, u usporedbi s drugim europskim državama relativno je mali. Prema službenoj statistici, u Češkoj živi tek oko 11.500 muslimana, od kojih većina nisu praktični vjernici. Samo trećina njih redovito posjećuje jednu od dvije džamije (u Pragu i Brnu) ili neki od prostora za molitvu.