veliki kongres

Više od 2000 članova Europske pučke stranke idući tjedan u Areni, dan ranije sastanci umjesto u Saboru ipak u Sheratonu

15.11.2019 u 18:52

Bionic
Reading

Europska pučka stranka idući tjedan, točnije u srijedu i četvrtak, održati će svoj Kongres u zagrebačkoj Areni. Samo dan ranije održat će i sastanke Predsjedništva i Skupštine, koji su se ranije trebali odvijati u Saboru, no u posljednji tren sve je, zbog pritiska javnosti i oporbe, prebačeno u zagrebački hotel Sheraton

Kongres EPP-a, koji se održava dva dana, u Zagrebu će okupiti više od 2000 sudionika iz više od 40 zemalja, a među njima bit će i mnogi šefovi država i Vlada europskih zemalja.

S većinom njih premijer Andrej Plenković odradit će i bilateralne sastanke. Od visokih dužnosnika u Zagrebu se očekuje aktualni predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Sastanak će premijer održati i sa izabranom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen te za pregovaračem Europske unije za Brexit Michelom Barnierom. U Zagreb dolazi i njemačka kancelarka Angela Merkel, norveška premijerka Erna Solberg, bugarski premijer Bojko Borisov, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, novi rumunjski premijer Ludovic Orban, irski premijer Leo Varadkar, austrijski kancelar Sebastian Kurz i mnogi drugi. Sve u svemu, Plenković će tih dana održati čak 20-tak bilateralnih sastanaka sa raznim dužnosnicima.

Od drugih poznatih u Zagreb dolaze i aktualni predsjednik Europske komisije na odlasku Jean Claude Juncker, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a iz Ukrajine u Zagreb dolaze i Julija Timošenko i Vitalij Kličko.

Sam Kongres bit će izborni, a mediji već spekuliraju kako bi Donald Tusk mogao biti izabran za novog predsjednika EPP-a. U HDZ-u kažu da oni neće imati kandidata za potpredsjednike EPP-a jer su procijenili da je dovoljno što će Hrvatska imati potpredsjednicu Europske komisije, što se Kongres održava u Hrvatskoj, te što će Hrvatska predsjedavati Europskom unijom u prvoj polovici iduće godine.

Glavne teme Kongresa bit će perspektiva zapadnog Balkana, s naglaskom na proširenje EU koje uključuje Sjevernu Makedoniju i Albaniju, čiji će predstavnici također doći na Kongres. Uz to Kongres će održati i panel o klimi, a na tu temu bit će usvojena i deklaracija.

Kongres će u utorak otvoriti premijer Plenković, a među govornicima prvog dana naći će se i Angela Merkel, Ursula von der Leyen i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sam dan uoči Kongresa, u utorak 19. studenog, EPP će održati i sjednice svog Predsjedništva i Skupštine. Te su se sjednice, kao što je tportal prvi objavio, trebale održati u Saboru no nakon pritisaka EPP će ta dva sastanka održati u zagrebačkom hotelu Sheraton. Od Sabora se, pojašnjavaju, odustalo jer nisu htjeli da im neki oporbeni zastupnici iz Mosta i drugih stranaka, koji su prijetili da će taj dan sjediti u svojim klupama u sabornici, zasjene skup.