ruska invazija

Više od 1,7 milijuna Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje

07.03.2022 u 19:21

Bionic
Reading

Više od 1,7 milijuna Ukrajinaca izbjeglo je u srednju Europu zbog ruske invazije, objavili su Ujedinjeni narodi u ponedjeljak, na dan kad će se o humanitarnoj krizi u toj državi govoriti i na sjednici Vijeća sigurnosti

Poljska, dom najveće ukrajinske zajednice u srednjoj Europi, od početka napada 24. veljače primila je više od milijun izbjeglica iz susjedne zemlje.

Ukupno 1,735,068 civila, većinom žena i djece, prešlo je granicu prema zapadu, objavila je agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR).

U Europsku uniju moglo bi stići do 5 milijuna ukrajinskih izbjeglica ako Rusija ne zaustavi bombardiranje njihove zemlje, rekao je u ponedjeljak vanjskopolitički povjerenik EU-a Josep Borrell.

O humanitarnoj situaciji u Ukrajini razgovarat će se i na sjednici Vijeća sigurnosti koja se održava od 21 sat po hrvatskom vremenu.

  • +2
Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj Izvor: EPA / Autor: WOJTEK JARGILO

Dio Ukrajinaca već je prešao teritorij srednje Europe na putu prema zapadu.

U Poljskoj je 59,2 posto ukupnog broja izbjeglih Ukrajinaca. U Mađarskoj je 180 tisuća izbjeglica, u Slovačkoj 128, u Moldaviji 82, a u Rumunjskoj gotovo 79 tisuća, stoji u podacima UNHCR-a.

Ta agencija smatra kako je 183 tisuće ljudi otišlo u druge europske države, prenosi agencija France Presse.

Hrana i pelene

Stanovnici srednje Europe, čija su sjećanja na vlast Moskve nakon Drugog svjetskog rata i dalje aktualna, i dalje pomažu svojim istočnim susjedima.

Na željezničkoj stanici u Przemyslu, Ukrajini najbližem većem poljskom gradu, oko 150 ukrajinske siročadi iz kijevske regije stiglo je vlakom iz Lavova.

  • +15
Izbjeglice na ukrajinsko - poljskoj granici Izvor: EPA / Autor: DAREK DELMANOWICZ

„Imamo hranu za njih, bit će puno djece koja su jako mala pa ćemo im mijenjati pelene, i slično“, rekao je 25-godišnji Przemek Macholak iz poljske nevladine organizacije Happy Kids.

„Zatim će ponovno na autobuse prema Poljskoj, još 20 sati vožnje“, rekao je u dvorani gdje su smještena djeca i donacije odjeće i hrane. Happy Kids je dosad pomogao u evakuaciji 2 tisuće siročadi, te ne razdvaja djecu iz istih domova kad stižu u Poljsku.

Poljska vlada izglasala je nacrt mjere o 1,75 milijardi dolara vrijednom fondu za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.