izbjeglički status

BiH: Pokrenuta inicijativa za lakši ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica

07.03.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Državna ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević (HDZ BiH) zatražila je u ponedjeljak da se olakša ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica u toj zemlji nakon što je 200-injak osoba pristiglo u svjetski poznato mjesto molitve Međugorje proteklih dana

U dopisu upućenom Ministarstvu sigurnosti BiH pojašnjava se kako je resor civilnih poslova dobio veliki broj upita zbog čega su pokrenuli inicijativu oko donošenje posebnih propisa prema Ukrajincima što treba odobriti državno Vijeće ministara BiH.

"Na ovaj način će BiH pomoći obiteljima koje su bile prisiljene napustiti svoje domove u ratom poharanoj Ukrajini, vratiti im dostojanstvo, a što omogućuje ukidanje administrativnih zapreka za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, stjecanje statusa izbjeglica, ali i sva druga aktualna pitanja vezana uz ovu novonastalu situaciju u Ukrajini", navodi se u dopisu.

Ministrica Gudeljević izrazila je očekivanje da će vlasti BiH slijediti odluke zemalja Europske unije te pokazati solidarnost s ukrajinskim izbjeglicama.

Vijeće ministara BiH treba donijeti odluku za sve državljane Ukrajine kako bi im se priznao izbjeglički status u toj zemlji.

Očekuje se da im se omogući ulazak na graničnim prijelazima s bilo kojim dokumentom, a ne samo s putovnicama.

Izbjeglice iz Ukrajine stigle u Rumunjsku Izvor: EPA / Autor: ROBERT GHEMENT

Trenutačno građani Ukrajine u BiH mogu boraviti maksimalno 30 dana kao turisti nakon čega bi morali napustiti zemlju. Uz produženje vremenskog roka za boravak u BiH treba im se omogućiti slobodno kretanje, osigurati zdravstvena skrb i besplatno obrazovanje te omogućiti zaposlenje, stoji u inicijativi.

Od izbijanja krize u Ukrajini oko 200 izbjeglica stiglo je u poznato hodočasničko mjesto Međugorje gdje su smješteni kod vlasnika hotela i apartmana koji su iskazali solidarnost s ljudima u nevolji.