BRODOLOM U KINI

Više nema nade da je itko preživio

05.06.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Kineske vlasti u petak su priznale da više nema nade da je itko preživio nakon potonuća kruzera sa 456 ljudi na Jangceu u ponedjeljak, ali će morati dati objašnjenje mnogim obiteljima koje su bijesne.

U Jianliju, olupina Istočne zvijezde, broda dugog 76 m i nosivosti 2200 tona koji se prevrnuo tako da mu je kobilica bila u zraku, uspravljen je u noći na petak pomoću dviju velikih dizalica, ali je još do pola u vodi dok su mu dva komandna mosta iznad površine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva prometa Xu Chengguang rekao je u četvrtak navečer da je odluka o uspravljanju broda donesena 'na temelju opće ocjene da više nije moguće da ima preživjelih' u olupini i da su 'izgledi za pronalaženje preživjelih sve slabiji'.

Xu je u petak rekao da će u idućoj fazi pretražiti unutrašnjost broda.

Po podacima objavljenim u petak oko podneva po lokalnom vremenu, pronađeno je 97 trupala, 14 osoba je spašeno a 345 je nestalo. Među putnicima je bio velik broj umirovljenika i starijih osoba.

Ako se ne pronađe nitko od preživjelih, konačni broj žrtava bit će 442 mrtva i nestala te 14 preživjelih, što je najveći broj žrtava u nekoj pomorskoj nesreći u Kini u zadnjih 70 godina, pišu službeni mediji. Riječni kruzer je plovio iz Nankina na istoku u Chongquing u središtu zemlje.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u četvrtak održao izvanrednu sjednicu stalnog odbora politbiroa Kineske komunističke partije, najvišeg tijela vlasti u zemlji, koji se obvezao da će 'preuzeti skrb za obitelji' i obećao da će objaviti 'jasne, točne i brze' informacije o rezultatima istrage.