LALOVAC ODLUČAN

Više neće biti milosti za banke, odzvonilo dužničkom ropstvu

24.06.2015 u 08:45

Bionic
Reading

Novim Zakonom o stambenom kreditiranju od rujna kredite će se moći dizati samo u kunama i eurima, a do prosinca će biti riješen problem kredita u francima, ali i u eurima, najavio je ministar financija Boris Lalovac gostujući u emisiji Veto na Jabuci TV,a podizanje optužnice USKOK-a protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec nije htio komentirati

'Više neće biti egzotičnih valuta kao franaka. Zakonom ćemo riješiti i kako se određuje vrijednost nekretnine, neće se više plaćati veći tečajni rizik jer korisnici ne mogu glavnicu pokriti nekretninom. Što se tiče problema aktualnih kredita, moramo o svima brinuti, pa i o onima zaduženim u eurima, ne samo u švicarskom franku. Ovo mora biti riješeno jednim zakonom. Nema više mjesta dužničkom ropstvu', rekao je Lalovac u emisiji Veto na Jabuci TV, kako prenosi N1 televizija

U rješavanju problema švicaraca u pomoć mu skače i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, kazao je ministar financija Lalovac te istaknuo: 'Odlučnost smo pokazali dva puta i pokazat ćemo ju i treći puta. A ta treća mjera će biti najbolnija za banke. Nemam ja tu više milosti, sigurno će sve to biti riješeno do 12. mjeseca. Ako dovedu hrvatsku Vladu pred zid, morat ćemo reagirati, hoće li to biti porezi na aktive banaka koji nisu isključeni ili nešto drugo, morat ćete mi dati vremena. Nije lako doći do rješenja, radi se o velikim iznosima. Ovo su izuzetno teške odluke, a moramo misliti na građane i koji su u kreditima u eurima'.

Lalovac je otkrio i kako očekuje da Hrvatska do kraja godine Češkoj proda sustav fiskalizacije, koji, kako kaže, u Hrvatskoj odlično funkcionira, a postoji mogućnost da prodaja bude realizirana i u Austriju dok se razgovori s Grcima nastavljaju. Osvrnuo se i na punjenje proračuna ustvrdivši da se vide pozitivni pomaci u punjenu te da je deficit već sada manji za tri milijarde kuna i da se ekonomija oporavlja. Uvjeren je i da će Europska komisija Hrvatskoj u rujnu dati pozitivno mišljenje, a na smjernicama koje su nam propisane se radi pa će tako Vlada, najavio je, do rujna donijeti potrebna zakonska rješenja, poput Zakona o komunalnoj naknadi zbog koje se neće morati ići na Zakon o nekretninama.

Podizanje optužnice USKOK-a protiv bivše ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, Lalovac nije htio komentirati jer, kako reče, to nije dio njegova posla i ne komentira nijednu optužnicu: 'Mogu reći da pokušavamo riješiti situaciju u Poreznoj, da postoje jasne procedure bez ikakvog utjecaja i da propusta, ukoliko je bilo, više ne bude'.