MAČISTIČKA OAZA

Više brkatih muškaraca nego žena na čelu medicinskih fakulteta

17.12.2015 u 16:12

Bionic
Reading

Vjerojatnije je da će muškarac s brkovima voditi medicinski odjel na nekom od 50 vodećih američkih medicinskih fakulteta nego jedna žena, što naglašava kolika je rodna neravnopravnost u tom segmentu, objavili su znanstvenici u srijedu

Samo 13 posto voditelja odjela na medicinskim fakultetima su žene, a brkatih šefova je 19 posto, navodi se u istraživanju objavljenom u posebnom božićnom izdanju stručnoga časopisa British Medical Journal (BMJ), koji tradicionalno nudi rezultate neobičnih i duhovitih studija.

'Želimo povećati zastupljenost žena u akademskom medicinskom upravljanju tako što ćemo privući pažnju na rodnu nejednakost', navodi se.

'Izabrali smo brkove kao parametar jer su brkovi rijetki, i željeli smo saznati jesu li žene još rjeđe', kaže se u studiji.

Znanstvenici su u analizi uzeli u obzir sve moguće oblike brkova. Ustanovljeno je da su najdeblji brkovi na psihijatriji, patologiji i anesteziologiji.

Žene su činile više od 20 posto voditelja odjela samo kad je u pitanju pet specijalizacija - ginekologija, pedijatrija, dermatologija, obiteljska medicina i hitna medicina.

'To nije problem samo s etičkog stajališta, odnosno zbog neravnopravnosti, nego i iz praktičnih razloga jer se pokazalo da se u poslovanju postižu bolji rezultati ako je više žena na upravljačkim pozicijama'.

Mnogi poslodavci poduzeli su korake na ublažavanju rodne nejednakosti na upravljačkim pozicijama usvojivši nultu toleranciju na diskriminaciju i seksualno zlostavljanje te plaćeni porodiljni dopust. Treba učiniti više, uključujući fleksibilnost radnih sati i smanjenje nesvjesne pristranosti u procesu zapošljavanja, kažu znanstvenici.

U jednoj studiji provedenoj ranije ove godine pokazalo se da na čelu američke kompanije ima više muškaraca po imenu John nego žena.
Oko 5,3 posto direktora u 1500 najvećih američkih kompanija zove se John, 4,5 posto David.... a žena je 4,1 posto.