KLIMAVA KOALICIJA

Virant: Bratušek se mora suprotstaviti Jankoviću

30.08.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Slovenska premijerka Alenka Bratušek morat će dokazati da uistinu vodi stranku Pozitivna Slovenija i riješiti se 'Jankovićeve linije' jer će u suprotnom doći do raspada koalicije i pada vlade, izjavio je u četvrtak Grgor Virant, ministar unutarnjih poslova i predsjednik Građanske liste (GL), jedne od četiriju stranaka u sadašnjoj vladi.

'Morat će udariti po stolu i rasčistiti s Jankovićevom linijom, na kraju će se vidjeti je li ona šefica stranke ili je to Zoran Janković', rekao je Virant u četvrtak za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Ako na skorašnjem kongresu stranke za predsjednika kandidira i pobijedi Janković, odnosno ako u stranci prevlada njegova linija, to će značiti kraj sadašnje vladajuće koalicije i pad vlade, ali i dolazak "trojke" u Sloveniju, rekao je Virant.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković osnivač je stranke, ali je predsjednički položaj 'zamrznuo' kako bi Bratušek nakon pada bivše vlade Janeza Janše mogla formirati vladu i dobiti potporu u parlamentu jer je Janković početkom godine prozvan od protukorupcijske komisije zbog neprijavljene imovine, a posredno i za poslove koje su za ljubljansku gradsku općinu dobile tvrtek njegovih sinova.

Virant je dodao da je zadovoljan što je Bratušek ocijenila neprihvatljivom odluku nadzornog odbora Luke Koper koji je početkom tjedna za predsjednika uprave luke tijesnom većinom imenovao Gašpara Gašpar-Mišiča, člana Pozitivne Slovenije koji se drži bližim Jankovićevoj liniji, te što je vlada poduzela odlučne mjere da se statutarnim promjenama u načinu biranja nadzornih odbora i uprava u državnim poduzećima novonastalo stanje sanira.

Uz to, rekao je da kao predsjednik liberalne stranke zastupa privatizaciju poduzeća i povlačenje države iz nadzornih odbora i uprava tih tvrtki, te dodao da je protiv najnovijih ideja iz jedne od stranaka da se iz Telekoma Slovenije prije njegove prodaje mora izdvojiti infrastruktura.

Virant je priznao povremene teškoće u koaliciji i u stranci koju vodi premijerka, ali se izjasnio protiv formiranja "tehničke vlade", što je predložio predsjednik oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) Franci Bogovič, rekavši da je sadašnja vlada poslovno nesposobna.