nakon ivoševićeva istupa

Vijećnici HDZ-a napustili sjednicu splitskog Gradskog vijeća

18.12.2021 u 20:22

Bionic
Reading

Svi vijećnici HDZ-a u splitskom Gradskom vijeću napustili su u subotu predvečer sjednicu Vijeća nakon što je u svojem istupu zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević ustvrdio da HDZ "ima šape nad svim institucijama"

U raspravi o Park šumi Marjan Ivošević, koji je na prošlim izborima sudjelovao kao nezavisni kandidat na listi stranke Centar, obraćajući se vijećnicima HDZ-a rekao je: "Vaš gradonačelnik (Andro Krstulović Opara) upisao je grad Split kao prvi grad u povijesti Hrvatske koji je vlasnik šume", aludirajući na čestice Park šume Marjan.

Ivošević je izrazio čuđenje što u Splitu šumom na Marjanu gospodari Grad rekavši da svugdje drugdje u Hrvatskoj "to rade Hrvatske šume." U tom je kontekstu rekao HDZ-ovcima da u vezi s Park šumom Marjan "imaju šape."

Reagirao je predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Vice Mihanović obraćajući se predsjedniku Gradskog vijeća Jakovu Prkiću riječima: "Predsjedniče, ja nemam šape i dozvolite mi repliku."

Ivošević mu je pak uzvratio "imate vi šape i nad Hrvatskim šumama i nad Hrvatskim željeznicama i svim institucijama."

Prkić je potom prekinuo tu raspravu nakon čega je Mihanović izvijestio da vijećnici HDZ-a napuštaju sjednicu Gradskog vijeća.

"Predsjedniče, s obzirom na to da smo mi procijenili da ovo nije primjereno ophođenje zamjenika gradonačelnika i ovakvo njegovo ponašanje mi smo odlučili da ćemo napustiti sjednicu i nećemo sudjelovati u daljnjem radu," rekao je Mihanović obraćajući se Prkiću.

  • +4
Ivica Puljak traži raspuštanje Gradskog vijeća i nove izbore Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj

Potom su svi HDZ-ovi vijećnici napustili sjednicu Gradskog vijeća koja je nastavljena bez njih nakon što je Prkić  izvijestio da postoji kvorum.

Uslijedilo je Mihanovićevo priopćenje u kojem ističe da je zbog kontinuirane neparlamentarne atmosfere ispod svake razine, obilježene najprizemnijim prepucavanjem i uvredama na osobnoj razini, zajedno s kolegama vijećnicima HDZ-a napustio sjednicu Gradskoga vijeća Grada Splita.

"Time ne ugrožavamo rad Vijeća jer vladajuća koalicija ima kvorum, nego želimo stati u zaštitu digniteta predstavničkog tijela u našem gradu jer smatram apsolutno nedopustivom raspravu obilježenu uličnim rječnikom i ispadima agresije u kojima prednjači zamjenik gradonačelnika Ivošević koji je preuzeo vulgarne eskapade svoga saborskog uzora Grmoje", istaknuo je Mihanović.

Ako oni sebe smatraju medvjedima pa imaju šape, poručujem im da poštede građane takvih ispada i zadrže to za sebe, poručio je Mihanović.