preustroj

Suzdržani SDP-ovci stopirali Puljkovo rezanje Gradske uprave Splita s 12 na 8 odjela

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2021 16:11
  • Objavljeno 18.12.2021 u 16:11
Sjednica splitskog Gradskog vijeća

Sjednica splitskog Gradskog vijeća

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Splitsko Gradsko vijeće u subotu nije prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka o preustroju Gradske uprave kojim je sadašnjih 12 upravnih odjela trebalo smanjiti na osam, a Puljak je izražavajući žaljenje zbog toga rekao da su presudna bila dva suzdržana vijećnika SDP-a

Od 31 vijećnika Gradskog vijeća 15 njih bilo je za, 14 protiv i dva suzdržana.

"Prijedlog o reorganizaciji Gradske uprave, nažalost nije prošao iako je ideja bila da Gradska uprava Split bude najefikasnija gradska uprava u Hrvatskoj," rekao je Puljak novinarima. Istaknuo je da su presudna bila dva vijećnika SDP-a koja su u glasovanju bili suzdržani pa bez njihova dva glasa nije postignuta natpolovična većina potrebna za prihvaćanje prijedloga.

Pri tomu je Puljak ocijenio da su dvojica SDP-ovih vijećnika jučerašnjim glasovanjem za prijedlog gradskog proračuna bili konstruktivni.

"Čim je otklonjena mogućnost prijevremenih izbora u Splitu vijećnici SDP-a su se vratili starom modelu ponašanja i danas nisu podržali prijedlog o preustroju Gradske uprave," rekao je Puljak. Vijećnici SDP-a od Puljka su u današnjoj raspravi tražili da njegov prijedlog o reorganizaciji Gradske uprave ide u tzv. drugo čitanje, ali Puljak to nije prihvatio.

Puljak je rekao kako nije želio odgađati glasovanje o njegovom prijedlogu preustroja Gradske uprave, kako su to predložili SDP-ovi vijećnici, jer su oni imali mjesec dana za postavljanje pitanja i iznošenje prijedloga, ali nisu to učinili. Po Puljkovu tumačenju, SDP nije imao primjedbi na njegov prijedlog, ali ga danas ipak nisu podržali.

"Oni podržavaju organizaciju Gradske uprave kakvu su napravili Kerum i HDZ a nisu željeli moju kojom bi splitska Gradska uprava postala najmodernija u Hrvatskoj," rekao je Puljak. Dodao je kako će se u 12 postojećih upravnih odjela, umjesto preustroja, sada obaviti sistematizacija.

"Mi se nećemo nikomu osvećivati," istaknuo je. Pri tomu je rekao da pročelnici u upravnim odjelima neće biti birani po političkom ključu nego isključivo po sposobnostima.

SDP-ov vijećnik Davor Matijević, objašnjavajući razloge zbog kojih su on i drugi SDP-ov vijećnik Goran Kotur bili suzdržani prilikom glasovanja o Puljkovu prijedlogu reorganizacije Gradske uprave, rekao da je gradonačelnik predložio smanjenje upravnih odjela s 12 na osam, a SDP smatra da ih treba smanjiti na šest. Dodao je kako su od gradonačelnika tražili da se broj djelatnika s 4011 smanji na 350, te da se njegov prijedlog ostavi za "drugo čitanje" do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

"Gradonačelnik se složio s nama, ali nije dozvolio da raspravljamo o našim prijedlozima. On mora shvatiti da mi nismo njegovi žetončići," poručio je Matijević. Izrazio je žaljenje što se Puljak "i dalje bavi PR-om i marketinškim potezima."

Vijećnik HDZ-a Vice Mihanović je rekao novinarima da je današnja rasprava na Gradskom vijeću o Puljkovu prijedlogu preustroja Gradske uprave je bila predstava. "Licemjerno je što su pojedini vijećnici kritizirali Puljkov prijedlog, ali su ga ipak podržali prilikom glasovanja, Pri tomu posebice mislim na Most," rekao je Mihanović. Po Mihanovićevim riječima, Puljak radi sve suprotno od onog što je najavljivao u predizbornoj kampanji. "On je u kampanji najavljivao smanjivanje broj zaposlenih u Gradskoj upravi. Međutim sad se broj zaposlenih povećava pošto je raspisan natječaj za uposlenje petero djelatnika u Odjelu za urbanizam," rekao je Mihanović.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!