službeni izvori

Vijeće za elektroničke medije: Koristite vjerodostojne izvore vijesti

04.01.2021 u 18:30

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je u ponedjeljak građane da se u informiranju o potresima koje su pogodili Petrinju, Sisak, Glinu i druge dijelove države oslone na vjerodostojne izvore vijesti te informacije iz službenih izvora

Vijeće poziva građane da u informiranju koriste vjerodostojne izvore vijesti koje pružaju domaći tiskani i elektronički mediji s nacionalnim i lokalnim/regionalnim područjima pokrivenosti.

Pozivaju ih i da se služe informacijama iz službenih izvora koje redovito objavljuju Nacionalni stožer civilne zaštite, Ministarstvo unutarnjih poslova, Seizmološka služba i druga nadležna tijela.

Sve televizijske i radijske nakladnike te pružatelje elektroničkih publikacija Vijeće poziva da ulože dodatne napore u provjeravanje činjenica te se suprotstave širenju svih oblika dezinformacija.

Posebno upozoravaju da su zabranjene sve audiovizualne medijske usluge, uključujući i one putem Interneta u kojima se objavljuju ili šire dezinformacije, posebice one u vezi s pitanjima vezanih uz potres.

Objavljivanje ili širenje dezinformacija o ovoj teškoj prirodnoj katastrofi, napominju u Vijeću, izaziva zabrinutost, širenje straha i panike među stanovništvom te vodi do još težih posljedica od ovih kojima smo suočeni.

Lažne tvrdnje o predviđanju 'novih' razornih potresa, provalama, pljačkama i napadima na građane na područjima pogođenim potresom, vijesti o lažnim računima za uplate pomoći građanima, pretjerivanje u broju žrtava, lažne upute o tehnikama spašavanja tijekom potresa, raznorazne 'teorije zavjere' i slične dezinformacije koje najčešće kolaju društvenim mrežama, dovode do toga da mnogi ljudi ne znaju kome ili u što vjerovati te ove tvrdnje štete građanima unoseći dodatni nemir i nesigurnost", zaključuju u Vijeću.