PRIJATELJSKO UPOZORENJE

Vijeće Europe: Ne diskriminirajte homoseksualnu zajednicu

08.11.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Vijeće Europe danas je upozorilo Hrvatsku da ne čini ništa što bi se moglo protumačiti kao diskriminacija prema homoseksualnoj zajednici nakon što je danas Sabor, na temelju više od 700 tisuća potpisa građana, izglasovao da se 1. prosinca održi referendum da se u Ustav ugradi definicija braka kao zajednice muškarca i žene, piše Dalmacija News

Podsjeća se da se Hrvatska 1. srpnja ove godine priključila Europskoj uniji te da u njoj živi više od 90 posto ljudi koji se deklariraju katolicima. Navode kako je vodeća socijaldemokratska vlast razljutila Katoličku crkvu i konzervativne krugove prošlogodišnjim uvođenjem seksualnog odgoja u škole i najavom da će istospolnim parovima dati jednaka prava kao i heteroseksualnim, javlja Dalmacija News.

Navode kako je 'ad hoc' katolička udruga nazvana 'U ime obitelji' ranije ove godine skupila više od 740 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma.

'Članstvo u Europskoj uniji ne jamči neprekidno poboljšavanje ljudskih prava, kao što smo vidjeli u nekoliko slučajeva u prošlosti. Mislim da Europski sud za ljudska prava ostavlja vrlo široki prostor za manevriranje državama članicama u vezi s istospolnim brakovima i partnerima, pa oko ovog pitanja ne postoji jednaki standard diljem Europe. Nadam se da hrvatske vlasti neće poduzeti nikakve korake koji će biti ili će se moći smatrati diskriminacijom prema LGBT aktivistima, kao što se nadam da će sve države regije postići napredak u vezi s ovim pitanjem', rekao je Reutersu povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muiznieks na konferenciji u Beogradu.

Reuters navodi kako 'konzervativna društva diljem Balkana' sporo napreduju što se tiče prava homoseksualnih osoba. LGBT aktivist Predrag Azdejković je kazao da ni u Hrvatskoj, a ni u Srbiji nema razumijevanja za potrebe i prava manjina.

'Demokracija je u prvom redu vladavina većine koja poštuje prava i potrebe manjina. U Srbiji, a i ovih dana u Hrvatskoj, ne postoji razumijevanje da se prava i potrebe manjina poštuju', kazao je Azdejković

'Iako je s time u vezi Hrvatska ispred Srbije, u njoj postoje vrlo jake konzervativne snage koje podupire Katolička crkva, kao što u Srbiji postoje desničari koji imaju snažnu potporu Pravoslavne crkve. Po tome smo slični', zaključio je Azdejković.