GRADSKO VIJEĆE U SPLITU

Vijećali do sitnih sati, Opara progurao i proračun i kresanje gradske uprave

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2017 07:08
  • Objavljeno 07.12.2017 u 07:08
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

Splitsko Gradsko vijeće je u srijedu kasno na večer prihvatilo gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,025 milijardi kuna (milijardu i 25 milijuna) za koji je gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao da je ambiciozan i investicijski proračun. U noći sa srijede na četvrtak Gradsko vijeće je usvojilo i odluku o unutarnjem preustroju Gradske uprave po kojoj će umjesto dosadašnjih osamnaest biti dvanaest odjela

Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 ih je podržalo takav prijedlog proračuna dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv.

"Proračun Grada Splita u 2018. godini od milijardu i 25 milijuna kuna je  investicijski, razvojni i vrlo ambiciozan  i intenzivan proračun," izjavio je  Krstulović Opara.

Naglasio je da će se u sljedećoj godini iz proračuna investirati oko 285 miljuna kuna u razvojne projekte  od čega će se oko 168 miljuna kuna ondosit na projekte razvoja infrastrukture uglavnom u istočnom dijelu Splita. Posebice je istaknuo financiranje saniranja odlagališta Karepovac te investiciju oko 15 milijuna kuna u uređenje platoa i plaže Žnjan.

Usvajanju proračuna prethodila je višesatna iscrpljujuća rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici iz strake Pametno te Mosta i SDP-a kritizirali predloženi proračun tvrdeći da je prenapuhan i da nema socijalnu dimenziju. Vijećnici  vladajućeg HDZ su odbacivali takve primjedbe ističući kako proračun upravo sadrži ono što oporbeni vijećnici govore da mu nedostaje.

  • +8
  • +5

Gradsko vijeće Splita

Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

U svojoj diskusiji vijećnik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum je upitao postoji li mogućnost da se grad angažira na naplati oko 500 miljuna svojih potraživanja od raznih vjerovnika tako da se vjerovnicima otpišu kamate jer bi se na taj način lakše naplatio makar dio tih dugova.

Savjetnik za financije splitskog gradonačelnika  Dragan Brtan, koji je vijećnicima predstavio i obrazložio prijedlog proračuna za 2018. odgovorio je kako će se ovo Kerumovo promišljanje uzeti u razmatranje. "Razmotrit ćemo i analizirati ovaj prijedlog i vidjeti koje su nam zakonske mogućnosti," kazao je Brtan odgovarajući Kerumu.

Vijećnica SDP Aida Batarelo je rekla da nije uobičajeno da savjetnik za financije gradonačelnika, koji nije stalni zaposlenik u Gradskoj upravi, predstavlja gradski proračun i objašnjava ga vijećnicima.

Gradsko vijeće Splita je usvojilo i projekciju gradskog proračuna za 2019.  u iznosu od miljardu i 50 milijuna kuna te za 2020. u iznosu od milijardu i 21 milijun kuna.

  • +10
  • +7

U sklopu Gastroadventa gradonačelnik Splita i novinari upalili prvu adventsku svijeću

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

U noći sa srijede na četvrtak Gradsko vijeće je usvojilo i odluku o unutarnjem preustroju Gradske uprave po kojoj će umjesto dosadašnjih osamnaest biti dvanaest odjela (upravnih tijela), a za koju predlagač tog preustroja gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je "radikalan potez" koji će pridonijeti većoj učinkovitosti Gradske uprave.

"Ja sam odlučan napraviti iskorak te smo odlučili smanjiti jedan ogroman aparat u kojem je bilo 74 posto djelatnika koji su na rukovodećim položajima i koji su tvorili 18 upravnih tijela a racionalizacijom ćemo imati 12 upravnih tijela," izjavio je Krstulović Opara novinarima.

On je objasnio kako će od 12 tijela njih 4 biti potpuno nova a to su: Služba za upravljanje gradskom imovinom, Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja, Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam te Služba za međunarodne i EU projekte.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!